Ingezonden persbericht

2e Symfonie van Mahler in Concertgebouw met groot orkest en koor

Op zondag 18 november 2007 wordt de 2e Symfonie van Gustav Mahler in C klein uitgevoerd in het Concertgebouw te Amsterdam, grote zaal, aanvang 14.30 uur.

Deze geliefde symfonie, bijgenaamd de "Opstanding", biedt de luisteraar een ruime variatie aan klanken en sferen. In die zin zijn er parallellen te vinden met het leven van de componist zelf, die moeilijke maar ook succesvolle en gelukkige periodes heeft gekend. Het componeren heeft - met tussenpozen - in totaal 6 jaar bestreken. In deze tijd was Mahler een druk bezet dirigent in Leipzig, Budapest, Hamburg, naast gastdirigentschappen in ondermeer Londen. De delen lijken wel elk in een andere gemoedstoestand te zijn geschreven, en zijn tussendoor ook aangepast. Als geen ander weet Mahler emoties te vertalen in muziek. Beroemd is hij om beklemmende 'donkere' gevoelens, maar er is ook vastbeslotenheid, romantiek, (zelf)spot, humor en tenslotte mystiek en overgave. Een happy end.

Voor deze gelegenheid is het symfonieorkest uitgebreid met meerdere instrumenten, waaronder extra slagwerk en 2 harpen. Als vocale solisten zingen een sopraan en een mezzosopraan liederen uit "Des Knaben Wunderhorn", die in de symfonie zijn opgenomen. Een grote rol is ook weggelegd voor de koperblazers, deels achter de schermen, onzichtbaar voor het publiek maar wel hoorbaar. Tenslotte zorgen twee gemengde koren voor vocale versterking van het typische Mahler-gevoel. Al met al staan er zo'n 200 personen op het podium.

Mahler in het Concertgebouw is een logische keus. De componist en het Concertgebouw zijn oude bekenden. Mahler was begin 20e eeuw bevriend met Willem Mengelberg en dirigeerde regelmatig het Concertgebouworkest. Hij was onder de indruk van het Amsterdamse muziekleven. Zijn composities werden hier dan ook direct begrepen en kregen staande ovaties. Tot de dag van vandaag is het Concertgebouw de Mahlerconcertzaal bij uitstek. In deze beroemde akoestiek komen de nuances van Mahler perfect tot hun recht.

Het Philips Symfonie Orkest heeft een speciale voorliefde voor Mahler en heeft al meerdere symfonieën uitgevoerd en op CD gezet. Dit najaar is Jules van Hessen - ook bekend als muziekpresentator op radio 4 - precies 20 jaar als vaste dirigent aan het orkest verbonden en om dit feit te vieren koos hij speciaal de 2e symfonie van Mahler. Het concert vangt aan met het Schicksalslied van Johannes Brahms. Een middagvullend programma.

Johannes Brahms - Schicksalslied opus 54
Gustav Mahler - Symfonie nr. 2 in C klein

uitvoerenden:
Philips Symfonie Orkest
Ilse Eerens, sopraan
Corinne Romijn, mezzosopraan
Philips Philharmonisch Koor
Eindhovens Vocaal Ensemble

onder leiding van:
Jules van Hessen

kaartjes E 17,- p.p. via concertgebouw.nl of telefonisch 020 - 671 8345

* * * * *

De Nederlandse mezzosopraan Corinne Romijn studeerde aan het Maastrichts conservatorium en in de operaklas van het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hierna volgde zij masterclasses bij Aafje heines en John Bröcheler. Momenteel wordt corinne gecoached door de zangpedagoge Gemma Visser. In 1986 won zij de eerste prijs op het Nico Dostalconcours te Lippstadt. Inmiddels zong ze een groot aantal rollen in producties van de Nederlandse Opera zoals Parsifal, Offenbachs Les Brigands, Die Frau ohne Schatten, Schnittkes Life with an Idiot, Die Meistersinger von Nürnberg,Schönbergs Die glückliche Hand, Elektra, Kát'a Kabanová en L'Italiana in Algeri in een enscenering van Dario Fo. In Les Brigands maakte Corinne Romijn tevens haar debuut aan de Opera van Parijs. Zij werkte o.m. samen met dirigenten als Mstislav Rostropovitch, Edo de Waart, Nikolaus Harnoncourt, Hartmut Haenchen, Ingo Metzmacher en Peter Eötvös. Onder Metzmacher was zij te horen in een concertante uitvoering van Janá?eks De Zaak Makropoulos in het Amsterdamse Concertgebouw. In Boedapest nam ze de rol van Componist/Ariadne auf Naxos op zich. Verder zong ze rollen als Paquette/Candide (Bernstein), Chloé/L'Arbore di Diana (Martín y Soler), Tweede dame/Die Zauberflöte, Varvara/Kát'a Kabanová en Das süsse Mädchen in Reigen van Philippe Boesmans- dit alles bij de Nationale Reisopera in Nederland. In 2003 was ze te horen in Die Walküre in het Liceu te Barcelona. Recent nog vertolkte ze de titelrol in Carmen in Nederland. In het najaar van 2005 verleende Corinne Romijn ook haar medewerking aan uitvoeringen van Love Cries van Harrison Birtwistle met het Noord-Nederlands Orkest en aan La Mort de Ste. Alméenne (Honegger) bij Muziektheater Transparant. Recent was Corinne Romijn te horen als Specht / Het Sluwe Vosje in de Nederlandse Opera. In de Vlaamse Opera verleende zij haar medewerking aan producties van Macbeth, Parsifal, La Rondine, Manon Lescaut, La Fanciulla del West, Die tote Stadt, Lulu, Madama Butterfly, Le Grand Macabre, Die Zauberflöte, Salome, Het Sluwe Vosje, Die Meistersinger von Nürnberg, Satyricon, Carmen Prova d'Orchestra en zeer onlangs Maria Stuarda. In 2003 creëerde Corinne Romijn er de rol van Helena in de wereldpremière van Achilleus van Wim Henderikx.Onlangs viel zij in voor de rol van Magdalene in Die meistersinger von nürnberg bij de volksoper in wenen. Projekten voor de toekomst zijn de rol van journaliste in les mamelles de tirisias van F. Poulenc in le grand theatre de luxembourg en Katja Kabanova bij de nederlandse opera.

Ilse Eerens

Ilse Eerens begon haar zangstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Lieve Jansen. Daarna werd ze toegelaten in de Nieuwe Opera-Academie aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, waar ze specialisatie opera volgde. Aan het conservatorium van Den Haag behaalde ze tevens haar bachelordiploma met grootste onderscheiding cum laude en haar masterdiploma met grootste onderscheiding. Haar zangdocente is de vermaarde mezzosopraan Jard van Nes. In 1999 werd zij laureate van de Jong Tenutowedstrijd te Anderlecht. Zij is laureate 1ste prijs van de wedstrijd Axion Classics 2000 en laureate van de Belgische Stichting Roeping 2003. In 2003 won ze tevens de eerste prijs op het Euriade Vocaal Concours te Kerkrade (NL) en in september 2004 was ze prijswinnares van het IVC te 's-Hertogenbosch (NL). Op het Internationaler Musikwett-bewerb der ARD München 2006 won ze de 3e prijs en tevens ook een cd-opname voor het label Oehms Classics. Verder werd Ilse in 2005 de Cultuurprijs van de gemeente Maasmechelen toegekend alsook de Jeugd en Muziek 'prijs voor vertolking 2006'. Ilse werkte o.a. samen met het Symfonie-Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Orkest, het Gelders Orkest, het Noord-Nederlands Orkest, Anima Eterna en de Filharmonie en zal in de nabije toekomst te horen zijn met het Nederlands Filharmonisch Orkest en het Nederlands Nationaal Jeugdorkest. Met pianiste Inge Spinette vertolkte ze verschillende recitals in de Koninklijke Muntschouwburg, het Paleis voor Schone Kunsten, de Opéra de Lille (F) en de Vlaamse Opera. Ilse was te horen als Marguérite in Jeanne d'Arc au bûcher van A. Honegger (Vlaamse Opera) o.l.v. Silvio Varviso en maakte haar operadebuut als 'Echo' in Ariadne auf Naxos van R.Strauss (Vlaamse Opera) waarna ze heruitgenodigd werd voor "Valencienne" in Die Lustige Witwe van F.Léhar. Tijdens de zomeropera Alden Biesen 2006 zong ze de rol van Musetta in Puccini's La Bohème. Ilse zal in de nabije toekomst te horen zijn als 'Wendla' in Frühlingserwachen van B. Mernier (Muntschouwburg) en zal verschillende rollen vertolken in de Monteverdi-cyclus van de Nederlandse Opera.
Jules van Hessen

Jules van Hessen, geboren en getogen in Den Haag studeerde aan het Koninklijk Conservatorium aldaar eerst klarinet, maar al snel stond de orkestdirectie centraal. In 1984 sloot hij zijn directiestudie bij Pierre Stoll en Louis Stotijn af met een concert met het Residentieorkest.

Directiecursussen heeft hij gevolgd bij onder meer: Lionel Friend, Edward Downes, Peter Eötvös en Karl Oesterreicher. Bij Gennadi Roshdjestvensky volgde hij privélessen na een succesvolle kennismaking in Dartington. In 1986 en 1988 was hij finalist van de Internationale Dirigentencursus van de NOS. Zijn leraren aldaar waren respectievelijk Jean Fournet en Hiroyuki Iwaki. In 1987 dirigeerde hij de BBC Philharmonic in Manchester. Jules van Hessen is een regelmatig terugkerende gast bij de Deense symfonieorkesten.

Verder heeft Jules van Hessen gedirigeerd in Italië, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Mexico. In zijn eigen land dirigeerde hij het merendeel van de professionele symfonieorkesten. In december 1991 dirigeerde hij met veel succes als eerste Nederlandse dirigent de twee grote symfonieorkesten in China: Het Centraal Philharmonisch Orkest van China (Peking) en het Shanghai Symfonie Orkest.

Later zou hij er terugkomen met het voltallig Philips Symfonie Orkest, dat het eerste Nederlandse symfonieorkest was dat concerteerde in China.

In 1992 maakte hij een succesvol debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.Ook presenteerde hij zich in de Verenigde Staten met enkele geslaagde concerten met het San Francisco Chamberorchestra. Recentelijk dirigeerde Jules van Hessen de CD/DVD-produktie "Cantors- a Faith in Song" met het NThO en drie gerenommeerde voorzangers die door de gehele VS op publieke tv zijn uitgezonden.

Jules van Hessen interesseert zich ook voor muziektheater en opera. Bij Opera Forum (Enschede) en diverse operahuizen in Duitsland dirigeerde hij operavoorstellingen. Sinds de oprichting in 1985 is hij muzikaal leider van het Nederlands Theaterorkest. Verder is hij vanaf 1987 vaste dirigent van het Philips Symfonie Orkest.

Sinds geruime tijd is Jules van Hessen ook een veel gevraagd spreker bij diverse bedrijven. In zijn dynamische presentaties geeft hij een eigen kijk op charismatisch leiderschap. Ondersteund door audio-visuals demonstreert hij aan wat voor processen een dirigent leiding geeft, welke problemen daarbij ontstaan en hoe ze opgelost kunnen worden.

Elke zaterdagmiddag is hij om 17.00 op Radio 4 te beluisteren. Hij presenteert dan het muziekprogramma Viertakt op Zaterdag.
Het Philips Symfonie Orkest

De oorsprong van het Philips Symfonie Orkest ligt in een initiatief van een aantal Philips medewerkers om in orkest verband te gaan musiceren. In 1930 richtten zij het orkest 'Fidelio' op. Vanaf dat moment is het orkest niet meer weg te denken uit het muzikaal leven in Eindhoven en later op veel bredere schaal. Tal van nationale en internationale solisten hebben met het orkest geconcerteerd.
Het orkest heeft zich kwalitatief naar een steeds hoger niveau weten te brengen en wordt nu tot de top van de amateur orkesten in Nederland gerekend. Enthousiaste, muzikaal getalenteerde mensen vanuit het hele land stellen er dan ook een eer in om lid te zijn van dit ensemble. Enthousiasme straalt het orkest ook uit als het onder de bezielende leiding van haar dirigent, Jules van Hessen, een concert geeft op een van de grote podia in Nederland of daar buiten. Solisten van naam treden graag met ze op,
Het orkest heeft ook internationaal van zich doen horen door concerttournees in China, Thailand en Italië.
De repertoirelijst van het orkest is in haar ruim 75 jarige bestaan zeer uitgebreid en behelst grootse orkestwerken: Stravinsky's Sacre, Mahler symfonieën 1 t/m 6, Bruckner, Sjostakovich symfonieën en vele meer.

Voor meer informatie: http://pso.dse.nl

---- --



Ingezonden persbericht