Digitale Gemeente Houten

Jarige geeft Houtense jongeren bezoek aan Den Haag cadeau.

zondag 18 november 2007 - Bron: PVDA Houten

Het idee was snel bedacht, een cadeau voor jongeren van de jarige PvdA Houten een bezoek van een groep Houtense jongeren aan de Eerste en Tweede Kamer. De uitvoering had nogal wat voeten in de aarde. Een georganiseerd uitstapje naar politiek Den Haag moet bijna een jaar van te voren aangemeld worden. Onder het motto geen woorden maar daden, werden de lokale en landelijke krachten gebundeld en ontstond de mogelijkheid om een unieke feestelijke rondleiding te organiseren.

Afgelopen woensdag was het zover. Een bus vol met jongeren (40) met enkele begeleiders vertrok rond het middag uur naar Den Haag. Onder de begeleiders verschillende generaties Houtense PvdA politici; Arie Groeneveld, Richard Makkinga, Nicole Teeuwen, Abdallah Mouahbi en Jocko Rensen.

Via College de Heemlanden, kregen diverse leerlingen de gelegenheid om mee te gaan met deze feestelijke reis. Vanuit elke vierde leerjaar Havo en VWO klas ging een vertegenwoordiging mee. Gezien de initiatieven die vanuit de Heemlanden en de Gemeente Houten al langer worden genomen, om politiek inzichtelijker te maken voor jongeren, kwam het cadeau op de juiste plek en op het juiste moment.

De reis werd een ontdekkingstocht langs de Eerste en Tweede Kamer en er was een tussenstop op de werkvloer van de Tweedekamer fractie van de PvdA.
Na een strenge beveiligings-check en een warm ontvangst door fractiemedewerkster Vera Smit en Tweede-Kamerlid Staf Depla, werden de technieken en geheimen van het Haagse politieke leven blootgelegd.

In een debat met het Utrechtse Tweede Kamer lid Depla, was het mogelijk, om de Houtense aandachtspunten onder zijn aandacht te brengen. Vooral de benadering van jongeren in de samenleving en de urenbelasting op school, kregen uitgebreid aandacht. Ook werd gevraagd naar het samenwerken van diverse fracties onderling en de rol van de media bij het politieke handwerk.

Tijdens het bezoek werd het Haagse politieke bedrijf ook in actie gezien. Een bezoek aan de plenaire zaal van de Tweede Kamer maakte veel indruk. Vanaf de tribune werd kort het Wmo debat over ouderen en dementie gevolgd. De wereld van de politiek werd als boeiend ervaren, ook de invloed van de traditie werd deze dag duidelijker.

Zeker toen het bezoek werd voortgezet in de Eerste Kamer. Daar konden de jongeren daadwerkelijk op de groene bankjes plaats nemen en werd uitgelegd wat de rol en geschiedenis is van de democratie in Nederland.

Onderweg werden ook nog diverse bekende Nederlanders gespot, waaronder; Jan Marijnissen, Minister Ronald Plasterk, Minister Ab Klink, Henk Kamp en journalist Frits Wester.

Dit bezoek was een initiatief ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de PvdA Houten.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).