PH. Nieuwsbrief 279.10


Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht


ZORGKOSTEN STIJGEN MET 4% PER JAAR TOT 2020


Indien het zorgbeleid zich niet wijzigt, stijgen de zorgkosten per inwoner en zonder inflatie van 3930 euro in 2007 naar 6300 euro in 2020. Dat is een stijging van ruim 60% ofwel van ruim 4 procent per jaar. Nog verder doorrekenend betekent dit dat in 2030 één op de vier Nederlanders in de zorg werkt. Deze informatie gaf de Utrechtse Julius gezondheidscentra directeur, arts en bedrijfskundige Rob van Damme bij de opening van het congres Recente Ontwikkelingen in de Eerstelijn op het UMC Utrecht. Dat vond plaats op 16 november. Honderdvijftig eerstelijners, patiëntvertegenwoordigers, onderzoekers en zorginkopers hadden zich ervoor ingeschreven Van Damme motiveerde de noodzaak tot arbeidsbesparende zorginnovaties in de eerstelijn vanuit deze gegevens: We moeten zoeken naar goedkopere professionals, naar meer self management door patiënten en naar meer ICT applicaties. . Voordrachten van het congres, ook die van Van Damme, tref je aan op www.integratedcare.nl Doorklikken op nascholing en dan op gehouden congressen.


BIG MOVE WINT JURY PRIJS BESTE INNOVATIE IN EERSTELIJN


Van acht tot tien heb ik een inloopspreekuur voor somatische aandoeningen. Die patiënten behandel ik snel en tot the point volgens ZZ: ziekte en zorg. Spelen emoties mee? Voelen mensen zich ziek? Dan komen ze op een ander spreekuu rvan mijzelf. Of ik verwijs ze naar een van de andere disciplines in de eerstelijn. Of ze gaan ze naar de Big!Move groep van onze praktijk. En het loopt fantastisch. Aan het woord is huisarts Jacqueline van Riet uit de Vogelaarwijk Utrecht Overvecht Zuid. Zij sprak op 16 november op het congres Recente Ontwikkelingen in de Eerstelijn op het UMC Utrecht. Zie ook het bericht hierboven. Tijdens het congres trad een jury op zoals tegenwoordig ook gebeurt bij Idols en Dancing with the Stars. Deze jury bestond uit Juliusonderzoeker dr. Henk van Stel, ICT expert en arts Wouter Keijzer, de Utrechtse DHV voorzitter Lidia Ketting, huisarts en Utrechts patientenvoorzitter Ton Zonneveldt. Van Riet won met haar presentatie de juryprijs omdat haar innovatie zowel conceptueel onderbouwd is en aanslaat bij patiënten. De prijs bestond uit 1. eeuwige roem 2. een oorkonde en 3. twee kaartjes voor een musical naar keuze. Wil je meer weten over Big!Move in Overvecht? Surf dan naar www.bigmove-overvecht.nl


COWBOY HUISARTSEN WINNEN PUBLIEKSPRIJS MET WEBDOKTER


De Leeuwardense huisartsen Goedhart en Visser hebben voor hun praktijk een interactieve website ontwikkeld voor 12 diensten waarvan hun patiënten online gebruik kunnen maken. Ik noem er enkele: het aanvragen van een herhaalrecept, een webcamspreekuur, spreekuurreservering, informatie over ketenzorg, een email consult, een reizigersadvies. De twaalfde dienst geeft informatie over De Friesland, de zorgverzekeraar die hun hele project heeft helpen ontwikkelen. Goedhart en Visser presenteerden hun innovatie de webdokter op 16 november op het congres Recente Ontwikkelingen in de Eerstelijn op het UMC Utrecht. Zie ook het bericht het hierboven. De twee huisartsen wonnen de sympathie van het publiek en kregen de koosnaam cowboys om twee redenen. Ten eerste werden zij tegengewerkt door de grote software leveranciers in de eerstelijn die een experiment niet aandurfden. Toch slaagden zij in hun opzet. Ten tweede was hun presentatie -in spijkerbroek en laarzen- opvallend nuchter. Citaat: Wij zijn geen onderzoekers. Wij doen het gewoon. Goedhart en Visser wonnen de publieksprijs op het genoemde congres. Voordrachten, ook die van de twee cowboys, tref je aan op www.integratedcare.nl Doorklikken op nascholing en dan op gehouden congressen.


AANSTAANDE SPECIALISTEN ENTHOUSIAST OVER MANAGEMENT


Management-één is de naam van een tweedaagse cursus die 19 Assistenten in Opleiding tot Specialisten (AIOS) op 15 en 16 november volgden op het UMC Utrecht. Zij deden dat in het kader van het zogeheten, tegenwoordig verplichte, discipline overstijgende onderwijs in hun opleiding. Juliusdocent Dr. Henk van der Steeg en ondergetekende traden op als docent. Thema's die aan bod kwamen betroffen: 1. Zorgverzekeringswet, Awbz en Wmo 2. taakherschikking 3. het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken 4. de DBC's 5. het hanteren van bedrijfskundige principes (focus factory, flow management en dergelijke) 6. de zeven eigenschappen van leiderschap volgens Covey 7. de Wgbo, Wet Big en de Kwaliteitswet. Van der Steeg en ik hanteerden een quiz, discussielessen, casuïstiek en toneelstukjes als onderwijsmethode. De AIOS kwamen binnen met negatieve woorden over management: gedoe; dat moet je mijden; daar heb je alleen maar last van. Na twee dagen discussiëren, verbazing en humor verlieten zij enthousiast de cursus. Blij dat ze begonnen te snappen hoe de organisatie van het totaal en van hun spreekuur in elkaar zit. Ze hoopten op een vervolg. Citaat: organiseren jullie na management-een ook nog management twee, drie en vier? Vooralsnog staat alleen de cursus management-twee gepland op 29 en 30 mei. Dan staan onder meer op de rol: onderhandelen met zorgverzekeraars, de ideale samenstelling van een maatschap en het voeren van een sollicitatiegesprek, Wil jij nu al inschrijven? Haast je. De cursus van 15 en 16.11 was overboekt. Je meldt je aan bij Manon Sakkers op M.E.Sakkers@umcutrecht.nl , die de AIOS cursussen secretariëel begeleidt.


DBC'S OP DOOD SPOOR


Welk probleem lost de invoering van DBC's op voor de maatschappij? Deze vraag kwam naar voren tijdens een twee uur durende discussie met AIOS op de cursus management-één, waarover ook het hier bovenstaande bericht gaat. Ik geef enkele antwoorden die naar voren kwamen op deze vraag. 1. Voor kwaliteitsconcurrentie zijn DBC's niet meer nodig. Daarvoor zorgen de gezondheidsindicatoren van de Inspectie gezondheidszorg al. 2. Voor prijsconcurrentie is het systeem te ingewikkeld. Daarom wordt nu gedacht aan maatstaf concurrentie. Dat betekent een gemiddeld DBC tarief voor vele DBC's. in wezen is dat een terugkeer naar een gemiddelde verpleegprijs, alleen niet per dag maar per behandeling. Om zo'n gemiddelde maatstaf te berekenen hoef je niet per diagnose een aparte DBC te openen. Ondergetekende sloot de genoemde discussie af, dat de DBC's op dit moment op een dood spoor zit. Het is een goede bekostigingsmethodiek voor eenvoudige, electieve ingrepen zoals heupprotheses, hernia operaties en staaroperaties. Voor acute zorg en complexe electieve ingrepen geef ik aan andere bekostigingsmethodieken de voorkeur. Bij spoedzorg moet de nadruk liggen op bekostiging van de beschikbaarheid en niet van de individuele ingreep. Bij complexe electieve ingrepen moet de nadruk liggen op lange termijn contracten tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Het kan niet dat een zorgverzekeraar voor bijvoorbeeld harttransplanties van het ene op het andere jaar van zorgaanbieder wisselt. Graag start ik in deze Nieuwsbrief een discussie met de lezers over dezelfde vraag: welk probleem lost de invoering van DBC's op voor de maatschappij? Stuur je positieve of negatieve antwoord op naar PH.Nieuwsbrief@planet.nl


24 PHYSICIAN'S ASSISTANTS (PA'S) ONDERSTEUNEN HUISARTSEN


In Nederland werken 24 PA's bij huisarts. Zestien zijn gediplomeerd en acht in opleiding. De PA's doen gelijktijdig spreekuur over een breed domein van medische klachten. Zij doen dat onder supervisie: tijdens het gelijktijdige spreekuur hebben huisarts en PA's veelvuldig contact. Verder hebben zij zorgafspraken over patiënten die niet onder behandeling van de PA komen. Deze mededelingen deed Quinten van der Drieschen op16 november tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in de Eerstelijn op het UMC Utrecht. Van de 16 gediplomeerde PA's zijn de meesten afgestudeerd in Utrecht. Hun werkzaamheden worden geëvalueerd door Julius onderzoeker drs. Anne Simkens. Zij komt eind 2008 met resultaten. Wil meer weten over PA's bij huisartsen? De lezing van Van der Drieschen tref je aan op www.integratedcare.nl Doorklikken op nascholing en dan op presentaties congressen. Ook kun je surfen naar de websites www.physicanassistant.nl en www.pahinfo.nl Verder wijs ik op een interview met ondergetekende over PA's in de rubriek Nieuwsreflex van Medisch Contact van 16 november.


EERSTELIJN IN NEDERLAND IS GOED MAAR NIET PERFECT


De Nederlandse eerstelijn doet het goed vergeleken met het buitenland. Er zijn mooie gebouwen, vele goed opgeleide professionals, tal van relaties met de tweede lijn. Wel zijn er in het buitenland betere voorbeelden op het terrein van toepassing van ICT en van preventie. Op Kaiser Permanente (ICT toepassing) en Zweden (preventie op recept) loopt Nederland achter. Met deze woorden opende ondergetekende het congres Recente Ontwikkelingen in de Eerstelijn op het UMC Utrecht. Dat vond plaats op 16 november. Zie ook de berichten hierboven. Ik pleitte ervoor om de klassieke kenmerken van de eerstelijn te behouden. De Engelse huisarts Fry formuleerde deze als eerste in 1980. Het zijn er zes: 1. 24 uurs bereikbaarheid 2. eerste contact van patiënt met de zorg 3. aangeboden in buurt, dorp of wijk 4. zorgaanbod hangt af van omgeving: dé eerstelijn bestaat niet 5. lange termijn continuïteit is gewaarborgd: patiënten zijn bijvoorbeeld ingeschreven bij een huisarts 6. multidisciplinariteit ofwel comprehensiveness. Ik pleitte er ook voor om in het beleid de tweedeling van cure en care te verlaten en te vervangen door eerstelijn en tweedelijn. Ten derde sprak ik de hoop uit dat alle innovaties in de eerstelijn voortaan getoetst worden op deze zes kernwaarden. Voordrachten van het congres, ook die van mijzelf, tref je aan op www.integratedcare.nl Doorklikken op nascholing en dan op gehouden congressen.


OP 22 NOVEMBER METING PATIENTUITKOMSTEN VIA INTERNET


Op donderdagmiddag 22 november 2007 houdt de Werkgroep Onderzoek Gezondheidstoestandsmeting (WOG) haar najaarssymposium over het onderwerp
Meten van 'patient reported outcomes' via internet. Het doel van deze bijeenkomst is om een breed overzicht te geven over het gebruik van internet bij patient reported outcomes, zoals gezondheidstoestand en klachtenscores. Er is ook aandacht voor het gebruik van specifieke methoden (IRT analyses), specifieke doelgroepen, en mogelijkheden tot terugkoppeling. Organisator en gesprekleider van de bijeenkomst is Julius onderzoeker dr. Henk van Stel.

Het symposium vindt plaats in het NH Hotel Utrecht, Jaarbeursplein 24. Het duurt van 14.30-17.00. Je betaalt20 euro bij entree. Wil je erheen? Meld je bij voorkeur vooraf aan via gezondheidstoestand@gmail.com


VELE INSCHRIJVINGEN VOOR COPD CONGRES OP 14 DECEMBER:


Bijna 100 personen hebben zich tot nu toe aangemeld voor het congres Recente Ontwikkelingen in de COPD Ketenzorg, dat plaatsvindt op de Universiteit Utrecht op 14 december. De aanmeldingen komen van huisartsen, fysiotherapeuten, longartsen, longverpleegkundigen, praktijkondersteuners, zorginkopers, projectleiders, beleidsmedewerkers, overheidsinstanties en organisatie-adviseurs. Het congres heeft ongeveer dezelfde formule als het congres over de eerstelijn, waarover in deze Nieuwsbrief vele berichten staan. Aan de orde komt een aantal geselecteerde goede voorbeelden, waarover ruime discussie wordt gevoerd en referenten hun mening geven. Picasso medewerker Therese Noorlander biedt een overzicht van COPD projecten in Nederland en CBO medewerker Ruben van Zelm schetst de implementatie problematiek bij al die projecten. Prof. Thierry Troosters presenteert zijn wereldberoemde Leuvense COPD programma. Het Julius Centrum organiseert het congres samen met acht andere met ambitie in de COPD Ketenzorg, bijvoorbeeld CBO, CAHAG en Pfizer Boehringer. Wil je ook deelnemen aan dit congres? Surf dan voor programma en inschrijving naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing en nascholingsagenda.


VERANTWOORDING Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar PH.Nieuwsbrief@planet.nl Bij afmelding of wijziging graag vermelden welke versie (bv 243.1, 243.2, etc) je ontving.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.
Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356