Persberichten stad Utrecht, 13.00 uur

Utrecht, 18-11-2007

Ongeregeldheden met taxichauffeurs

UTRECHT In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 november zijn acht mannen (waarvan vier taxichauffeurs) aangehouden bij ongeregeldheden rondom de aanhouding van een taxichauffeur. Twee mochten na een uur het bureau weer verlaten en vijf van hen binnen zes uur. Een 22jarige man uit Utrecht zit nog vast op verdenking van het plegen van geweld tegen een agent.

Omstreeks 04.00 uur constateerde de politie hinder op de Lange Jansstraat, omdat taxis parkeerden op plekken waar dat niet is toegestaan. Agenten vroegen de taxichauffeurs om door te rijden, maar één van hen, een 25-jarige man uit Utrecht, weigerde. Na herhaaldelijke vorderingen bleef hij weigeren, waarop hij een bekeuring kreeg. Toen hij deze aannam, beledigde hij de agent grof. De man werd hiervoor aangehouden. Omstanders niet alleen chauffeurs bemoeiden zich met de situatie. Een 22jarige man uit Utrecht gaf een agent een trap in zijn rug en tegen zijn been. Hij werd aangehouden, verzette zich en daarom zagen de agenten zich genoodzaakt om geweld te gebruiken. Op dat moment werd het onrustig. Meerdere taxichauffeurs en uitgaanspubliek verzamelden zich en daarom kwamen ook meerdere agenten naar de Lange Jansstraat. De politie heeft wapenstokken gebruikt en dreigde om pepperspray te gebruiken om publiek op afstand te houden. Nog eens zes personen werden hier aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering, het veroorzaken van gevaar op de weg en opruiing. Korte tijd later verzamelden enkele tientallen taxis zich bij het bureau Centrum (voorheen Paardenveld) van de politie om verhaal te halen. Ze zijn weggestuurd, waaraan ze uiteindelijk gehoor gaven.

De nacht later, van zaterdag 17 op zondag 18 november, kreeg de politie omstreeks 00.45 uur informatie dat enkele chauffeurs opnieuw de confrontatie wilden opzoeken en straten wilden blokkeren. In deze nacht zijn op de Lange Jansstraat en het Vredenburg twee chauffeurs bekeurd en is er één aangehouden. Een 22-jarige man uit Utrecht maakte provocerende opmerkingen en probeerde medestanders te vinden. Hij kreeg een bekeuring en zijn vergunningen is ingenomen. Een 24-jarige man uit Utrecht bemoeide zich met deze situatie en besloot met zijn taxi de weg te versperren. Zijn auto is weggesleept en zijn chauffeurspas is ingenomen. Een derde chauffeur, een 41-jarige man uit IJsselstein is aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel/vordering en opruiing. Een 22-jarige man uit Utrecht is eveneens aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel/vordering. Omdat hij zich tegen zijn aanhouding verzette, is pepperspray gebruikt. De taxistandplaats op de Neude heeft de politie enige tijd afgesloten om te voorkomen dat de taxichauffeurs zich daar zouden verzamelen. Chauffeurs die zich vervolgens op het Vredenburg verzamelden, zijn daar weggestuurd. Op het taxiplatform is de politie in verband met onderlinge spanningen tussen chauffeurs enige tijd aanwezig geweest om de openbare orde te bewaren. Omstreeks 05.00 uur was het weer rustig.

Sporenonderzoek Abel Tasmanstraat

UTRECHT De politie heeft zaterdag op de kruising Kanaalstraat Abel Tasmanstraat sporenonderzoek verricht omdat die morgen, omstreeks 08.00 uur een verwarde vrouw was aangetroffen. Het was niet duidelijk wie zij was en wat er met haar gebeurd was. Inmiddels is vastgesteld dat er geen sprake is van een misdrijf.

De vrouw was omstreeks 08.00 uur nauwelijks aanspreekbaar en deels ontkleed. Ze is met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. In de loop van de dag verbeterde haar toestand en werd duidelijk dat zij onder invloed van verdovende middelen en medicijnen midden in de nacht haar huis had verlaten en naar buiten was gegaan. Daar werd ze s morgens door een getuige gevonden.

Erwtenschieter

UTRECHT Vrijdagavond is op de Kanaalweg een 25-jarige man uit Groningen aangehouden omdat hij in het bezit was van een erwtenschieter. De politie kreeg omstreeks 22.20 uur een melding van een getuige die gezien had dat de man een wapen op zak had. Agenten namen poolshoogte en troffen de man aan in een gebouw aan de Kanaalweg. Het bleek dat hij een erwtenschieter en bijbehorende munitie op zak had. Omdat het wapen op een echt wapen lijkt, is het in beslag genomen en is proces-verbaal opgemaakt.

Inbrekers aangehouden

UTRECHT Na een melding van een inbraak op de Muyskenweg zijn vrijdag twee mannen aangehouden. Vrijdagavond 16 november omstreeks 21.50 uur kreeg de politie de melding dat twee mannen probeerden in te breken bij een woning aan de Muyskenweg. De politie ging ter plaatse en zag dat twee mannen de Amsterdamsestraatweg wilden oversteken. De mannen, van 19 en 21 jaar oud en uit Utrecht, werden gecontroleerd omdat ze aan een opgegeven signalement voldeden. De een had handschoenen bij zich, de ander een schroevendraaier. De mannen, die beide te boek staan als veelpleger, zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Aangehouden voor geweld

UTRECHT - Een 32-jarige man uit Utrecht is zaterdagmorgen 17 november aangehouden omdat hij een bierglas in het gezicht van een 37-jarige man uit Utrecht drukte. De verdachte werd omstreeks 02.00 uur een kroeg aan de Nobelstraat uitgezet en reageerde daarop met geweld.

Vandalen aangehouden

UTRECHT Op het Lucas Bolwerk zijn zaterdagmorgen 17 november omstreeks 05.00 uur vier mannen aangehouden voor vandalisme. De mannen uit Zeist, twee van 19, één van 21 en één van 37 jaar oud, trapten tegen geparkeerde autos aan.

Fietsverlichtingscontrole

UTRECHT Op de Neude heeft de politie vrijdagavond 16 november een fietsverlichtingscontrole gehouden. In twee uur tijd werden 37 overtreders geconstateerd. Zij kregen de keus: of lampjes aanschaffen of een bekeuring. Dertig fietsers kochten voor 15 euro lampjes van leden van een studentenverenging, die samen met de politie de controle hielden.

Valse euros

UTRECHT In een kledingwinkel aan de Lange Elisabethstraat is zaterdag 17 november een 22-jarige man uit Heiloo aangehouden nadat hij met een vals briefje van 100 euro wilde betalen. Personeel van de winkel controleerde omstreeks 16.35 uur het biljet, constateerde dat het vals was en schakelde de politie in. De man is aangehouden. Hij had nog een tweede biljet op zak dat vals was. De zaak is in onderzoek.

Onder invloed

UTRECHT Op het Wijnbesplantsoen is zondagmorgen 18 november omstreeks
01.15 uur een 24-jarige man uit Utrecht aangehouden, omdat hij onder invloed van alcohol achter het stuur zat. Ademanalyse op het politiebureau wees uit dat hij 910 ug/l in zijn lichaam had. Bovendien had de man helemaal geen rijbewijs en had hij nog diverse boetes openstaan. Hij is ingesloten.

Laatst gewijzigd 18-11-2007 13:03 | © Politie Utrecht