Politie Friesland

Politieberichten van zondag 18 november

Fryslân, 18-11-2007 o Politieberichten van zaterdag 17 november 11.00 uur t/m zondag 18 november 13.00 uur.

Gorredijk: inbraak kantoor
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een kantoor aan de Wetterwille. Zaterdagochtend werd ontdekt dat een raam was geforceerd, dat het pand doorzocht was en dat zeker één computer was gestolen. Door de technische recherche is een sporenonderzoek ingesteld.

Dokkum: beginnend bestuurders hardleers
De politie heeft afgelopen weekeinde opgetreden tegen enkele beginnende bestuurders, die zeer hardleers zijn. Iedereen die zijn rijbewijs haalt is vijf jaar beginnende bestuurder en krijgt dan het puntenrijbewijs. Deze bestuurders zijn vaker bij verkeersongevallen betrokken. In Noord Oost Friesland komen de laatste tijd regelmatig klachten binnen omtrent het rijgedrag van jongeren. Ondanks eerdere bekeuringen bleef het rijgedrag van onderstaande bestuurder stoer, reden waarom ze extra aandacht van de politie krijgen. In één geval werd zelfs het rijbewijs ingenomen.
Dat betrof een 19-jarige jongeman uit Bornwird. Over zijn rijgedrag waren meerdere klachten van burgers bij de politie binnengekomen. Hij was al eerder bekeurd en gewaarschuwd om zijn rijgedrag aan te passen. Zondagochtend reed hij over de Trekweg in de richting van Sijbrandahuis - dit is een 60km zone - met een snelheid van 111 km/uur. Vervolgens richting Raard op de Tange ging het gas er flink op en liep de snelheid op tot boven de 139 km/uur, waar slechts 80 toegestaan. Op de Raarderwei waar 60 km/u is toegestaan reed hij opnieuw 111 km/u. Zijn rijbewijs werd, naast tal van bekeuringen, ingevorderd.
Bij een snelheidscontrole op de Holwerderweg werd zaterdagavond een andere beginnend bestuurder, een 20-jarige jongeman uit Ferwert, betrapt op een grove snelheidsovertreding. Hij reed met zijn personenauto 95 km/u binnen de bebouwde kom waar uiteraard slechts 50 is toegestaan.
Een 18-jarige bestuurder uit Damwoude kwam er zaterdagmiddag af met een waarschuwing. Hij trok met zijn snelle auto vol gas op met een boel motorlawaai op het moment dat in de binnenstad de Sint werd verwelkomd en flink wat ouders met kinderen op pad waren. Hij kan de komende tijd zeker rekenen op extra politieaandacht.

Buren (Ameland): woningbrand
De politie heeft zaterdag geassisteerd bij een woningbrand aan de Paasduinweg. Omstreeks 02.15 uur werd één van de bewoners wakker door een verstikkende rook. Hij waarschuwde de andere bewoners, zijn ouders, die allen op tijd de woning kon verlaten. De brandweer kwam ter plaatse en gaf na twee uur het sein brand meester. De bewoners zijn in verband met het inademen van rook door medewerkers van de ambulancedienst onderzocht. De woning liep forse rook- en waterschade op. De brand woedde in de bijkeuken en is oorzaak is mogelijk van technische aard. Der zijn geen aanwijzingen voor brandstichting.

Franeker: bromfietser onder invloed
De politie heeft zaterdag een 44-jarige snorfietser uit Franeker betrapt op het rijden onder invloed. Tijdens de intocht van Sinterklaas zagen politiemensen hem rijden op de Prins Hendrikkade. De snorfiets had geen kenteken en was niet verzekerd. De bestuurder bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 900 ug/l. Zijn rijbewijs kon niet worden ingevorderd daar hij er geen had. Voor de overtredingen wordt proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod. De snorfiets is ingenomen.

Tijnje: motorrijder gewond bij aanrijding
De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Rolbregedyk, waarbij een motorrijder gewond raakte. Een 36-jarige vrouw uit Gorredijk reed in noordelijke richting en wilde linksaf slaan, een inrit in. Op datzelfde moment kwam de motorrijder, een 43-jarige man uit Nij Beets, uit tegenovergestelde richting. Een aanrijding was het gevolg. De motorrijder kwam ten val en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Schiermonnikoog: meisje zwaar gewond na val van paard
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Reddingsweg, waarbij een 12-jarige meisje uit Schiermonnikoog gewond is geraakt. Het meisje galoppeerde met haar paard over de Oude Reddingsweg en nam met nagenoeg onverminderde vaart de haakse bocht ter hoogte van de Kooiweg naar de Reddingsweg. Het paard gleed weg en kwam met de ruiter ten val. Het meisje kwam met haar hoofd op de klinkers terecht en raakte buiten bewustzijn. Ze is met de traumaheli overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Drachten: agressieve winkeldief
De politie heeft zaterdagmiddag een 15-jarige man uit Vlaardingen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De verdachte werd door medewerkers van een winkel aan de Ringweg betrapt op diefstal. Hij werd agressief maar kon door twee medewerkers van de Stichting Veiligheid Smallingerland onder controle worden gehouden. Een van de SVS-medewerkers raakte daarbij licht gewond. De verdachte werd overgedragen aan de politie en ingesloten in het bureau.

Sneek: aanhoudingen na vernieling
De politie heeft zaterdagavond drie Snekers van 15 en 16 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 21.50 uur werd op het Normandiaplein door een groep jeugd een reclamebord van een winkel vernield. Bij de komst van de politie fietste de groep weg in de richting van de Oosterkade. De groep kon door de politie achterhaald worden. De drie verdachten zijn aangehouden. Zij bekenden de vernieling.

Buitenpost: aanhoudingen na openbreken tankdoppen
De politie heeft zaterdagavond een 47-jarige man uit Veenwouden en een 19-jarige vrouw uit Harlingen aangehouden op verdenking van poging diefstal. Een getuige had gezien dat de man zich verdachte gedroeg tussen enkele autos bij een garagebedrijf aan de Marconistraat. Nadat de man getankt had en wegreed, zag de getuige dat de tankdoppen van enkele autos geforceerd waren. Hierop alarmeerde hij via 1-1-2 de politie, die direct op zoek ging naar de man en zijn auto. Die werden even later rijdend aangetroffen door de politie. De man en zijn passagiere, werden aangehouden en ingesloten. De auto werd in beslag genomen.

Dearsum: rijbewijs kwijt na alcoholgebruik
De politie heeft zondag omstreeks 00.15 uur een 41-jarige man uit Leeuwarden betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd met zijn personenauto gecontroleerd op de Snitserdyk. Aan het bureau blies hij 1140 ug/l, vijf keer het wettelijke maximum. Hij kreeg een rijverbod van 15 uur, zijn rijbewijs mocht hij inleveren en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Balk: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft zaterdagnacht een 23-jarige man uit Grou aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 01.30 uur Zou de man amok hebben gemaakt in een horecabedrijf aan de Gaaikemastraat. Hij zou volgens getuigen eerst een meisje hebben lastig gevallen en later ruzie hebben gezocht. Daarop was hij het bedrijf uitgezet. In de hal had hij nog een vrouw een zet gegeven waardoor ze met haar hoofd tegen de muur kwam. De verdachte werd op aanwijzing van getuigen aangetroffen op de Van Swinderenstraat. Daar werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De vrouw, een 35-jarige inwoner van Balk, deed aangifte.

Leeuwarden: man gestoken na ruzie
De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 26-jarige man uit Rotterdam. De man liep zaterdagnacht met een groep inwoners van Leeuwarden op de Tuinen. Daar kreeg de groep woorden met een andere groep, vermoedelijk ook uit Leeuwarden. Het zou mogelijk gaan om een eerder gestolen fiets. De woordenwisseling escaleerde tot een ruzie tussen het slachtoffer en een jongeman uit de andere groep. Het slachtoffer ging achter die andere knaap aan, die wegvluchtte. Even later kwam hij terug in het geelschap van een grote groep en viel het slachtoffer aan. Daarbij stak hij het slachtoffer met een scherp voorwerp en vluchtte weg. De Rotterdammer is met een flinke wond aan zijn hoofd en zijn arm overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De politie is op zoek naar de dader.

Drachten: twee aanhoudingen na mishandeling
De politie heeft zaterdagnacht een 16-jarig meisje en een 16-jarige jongeman uit Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De twee hadden in een horecagelegenheid aan de Noordkade een 19-jarige jongeman uit Surhuisterveen mishandeld. Op aanwijzing van getuigen werden de verdachten aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. Wat de aanleiding was en wat er exact gebeurd is, wordt nog onderzocht.

Fryslân: aanhoudingen voor baldadigheid
De politie heeft zaterdagnacht meerdere jongeren bekeurd voor baldadig gedrag tijdens het uitgaan. Op de Oosterdijk in Sneek trapte een 22-jarige Sneker tegen een winkelruit. Hij kreeg een proces-verbaal. Op de Dracht in Heerenveen werd een 24-jarige knaap uit Heerenveen betrapt met een putdeksel in zijn hand. Die was vermoedelijk afkomstig van de Munnikesteeg. Hij probeerde tot tweemaal toe aan een aanhouding ontkomen maar werd evenzoveel; keren door de politie achterhaald. Ook hij kreeg een dikke bekeuring.
Een 16-jarig meisje uit Sneek kreeg een verbaal omdat ze een portier van een horecagelegenheid op de Kleine Kerstraat in Sneek op zijn nek was gesprongen bij een schermutseling.

Drachten: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zaterdagnacht in samenwerking met de portiers van een horecagelegenheid vaan de Noordkade een 23-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 03.15 uur kreeg een 19-jarige knaap uit Drachten om nog onbekende reden in de gelegenheid een klap in zijn gezicht. Hij liep daarbij gebitschade op. De verdachte werd door getuigen aangewezen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Oldeberkoop: man gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Stellingenweg. Een 31-jarige man uit Oldeholtpade was, rijdende richting Wolvega, van de weg geraakt. Hij had daarbij zon klap gemaakt dat de auto in tweeën was gebroken en de weg was bezaaid met brokstukken. Het voorste gedeelte lag in de bermsloot; het andere deel aan de overzijde in de berm. De bestuurder wist zelf uit de sloot te komen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen waar hij ter observatie is opgenomen. Hij bleek onder invloed. Er is een bloedproef van hem afgenomen.

Sneek: drie aan houdingen na rijden onder invloed
De politie heeft zaterdag omstreeks drie mannen aangehouden, nadat een controle op drankgebruik uit de hand liep door recalcitrante passagiers. Omstreeks 04.30 uur werd op de Ubbo Emmiusstraat een auto gecontroleerd, waarvan het vermoeden was dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. De bestuurder werd meegenomen naar het bureau. De inzittenden van de auto bemoeiden zich daarmee en wilden dit verhinderen. Twee van hen, een 31-jarige Sneker en een 37-jarige man uit Usquert, gingen daarin fysiek zover dat ook zijn werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De bestuurder, een 31-jarige man uit Sneek, blies aan het bureau 855 ug/l. Hij kreeg een rijverbod, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij kon na de ademanalyse weer naar huis.

Gorredijk: autos vernield
De politie stelt een onderzoek in naar een aantal vernielingen aan autos in de nacht van zaterdag op zondag. Op de Schansburg ter hoogte van de bibliotheek zijn drie, mogelijk meer autos vernield. In alle gevallen werden de spiegels van de autos vernield. Twee benadeelden deden reeds aangifte.