Zeehondencreche Pieterburen

79 dolfijnen gestrand op de kust van Iran

Gestrande gestreepte dolfijnen 1
In de nacht van 24 op 25 oktober strandden vlakbij de havenplaats Jask (ten oosten van de Straat van Hormuz) in Iran 79 dolfijnen. Het bleek te gaan om een groep van voornamelijk gestreepte dolfijnen. De gestreepte dolfijn wordt heel soms in Nederland aangetroffen. De plaatselijke bevolking in Iran die de stranding ontdekte trof de meeste dieren nog in leven aan, maar pogingen de dolfijnen terug in zee te brengen mislukten helaas. Het gebied van de stranding heeft een licht glooiende kust waar het verschil tussen eb en vloed groot is. Bij eb ontstaat een zandvlakte van wel vijf km².

Gestrande gestreepte dolfijnen 2

Gestrande gestreepte dolfijnen 3

Gestrande gestreepte dolfijnen 4

Mostafa Shahi Ferdous, een jonge Iranese dierenarts die deel uitmaakt van een groep enthousiaste onderzoekers, is in samenwerking met de Zeehondencrèche bezig met een groot project in Iran. Dit houdt onder andere in: het opzetten van een strandingsnetwerk langs de kust van de Kaspische Zee en de Perzische Golf en het initiëren van een wetenschappelijk onderzoeksproject. Daarbij wordt in samenwerking met verschillende instituten onderzoek verricht naar de Kaspische zeehond en de overige fauna van de Kaspische Zee. Een onderdeel van dit project wordt een opvang- en informatiecentrum voor o.a. zeehonden en vogels. Het Iraanse team wordt in dit project ondersteund door de Zeehondencrèche. Tijdens zijn opleiding in Pieterburen heeft Mostafa ook over secties op bruinvissen de noodzakelijke kennis verkregen. Dat stelde hem in staat secties te verrichten op de in Iran gestrande dolfijnen.

Sectie op een gestrande dolfijn (Links Mostafa Shahi Ferdous)

Op dit moment worden alle mogelijke oorzaken van de stranding onderzocht; de afdeling virologie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is betrokken bij het virologisch onderzoek. Inmiddels is Mostafa met zijn team al door middel van workshops begonnen met het opzetten van lokale hulp aan gestrande dolfijnen. Met een kustlijn van bijna 2000 kilometer is dat geen eenvoudige zaak! Het EHBZ netwerk van de Zeehondencrèche dient daarbij als voorbeeld.

18-11-2007 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart