KNHS



Vrouwen grijpen de macht in Stuttgart
18 november 2007
kjm-071118-zoera-okidoki.jpg

STUTTGART (KNHS) - In de vierde wereldbekerwedstrijd van het seizoen, die van Stuttgart, maakten de vrouwen volledig de dienst uit. Dat de hippische sport de meest geëmancipeerde is die er bestaat was bekend, maar de overmacht aan vrouwelijke kwaliteit in Stuttgart zal menig minder geëmancipeerde man de wenkbrauwen hebben doen fronzen. Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) won met Shutterfly, voor de Ierse Jessica Kürten met Libertina, terwijl Eugenie Angot uit Frankrijk derde werd met Ilostra Dark. De drie Nederlandse ruiters, Vincent Voorn (Dinteloord) met Gestion Priamus - 23ste, Leon Thijssen (Baarlo) met Nairobi - 16de, en Albert Zoer (Echten) met Okidoki - 15de, maakten alle drie een springfout en bleven buiten de barrage, waarvoor zich maar liefst 14 combinaties hadden geplaatst.

Het leek een zware wedstrijd te zijn, waarbij veel van de obstakels tot maximale hoogte en breedte waren opgetrokken. Toch was de tijd zeer ruim, waardoor de combinaties binnen de 77 seconden af en toe momenten van herstel konden vinden. Maar liefst 14 combinaties bleven toch foutloos en in de beslissingen brengende barrage leek Jessica Kürten met Castle Forbes Libertina na een zeer snelle foutloze rit bijna zeker van de zege. Kürten vroeg een extreem hoog tempo, wat er toe leidde dat in de wending naar de laatste hindernis de achterhand onder het paard wegschoof. Even wankelde de combinatie, maar vol energie ging het richting laatste sprong. Haar tijd was 33.74 sec., waarmee zij vier volle seconden onder te tijd van Ludger Beerbaum met All Inclusive dook, die uiteindelijk als zesde zou eindigen. Meredith Michaels-Beerbaum vroeg alles van Shutterfly, die ook nu weer aanbood om op topsnelheid over het parcours te gaan. Nergens haperde de combinatie en Michaels dook maar liefst vier tiende van een seconde onder de al uiterst rappe tijd van Kürten, die daarmee tweede werd. Onder de veertien barrageruiters troffen we maar liefst vijf dames. Luciana Dinitz, nu rijdend voor Portugal, legde beslag op de vijfde plaats met Son of Marco, terwijl Judy-Ann Melchior (Bel) met de uiterst rappe schimmel Levisto Z zevende werd.

Voor Leon Thijssen was het een uiterst goede rit, die hem op een steilsprong van planken een foutje opleverde. "Nairobi is weer helemaal terug. Hij heeft de kracht weer gevonden. Vorige week in Wenen heb ik ook al zeer goed met hem gepresteerd en nu naar mijn mening eveneens. Ik had niet in de gaten dat we die ene plank van de steilsprong na de driesprong er af hadden getikt en het kan niet anders dan dat dit een uiterst licht touché moet zijn geweest". Ook Vincent Voorn heeft de soms moeilijke Gestion Priamus Z weer heel goed aan het lopen. Op een zeer moeilijke lijn van een steilsprong boven een sloot, gevolgd door een hoge en brede oxer op vijf galopsprongen, stond wederom een zware steilsprong boven een sloot gebouwd op zes galopsprongen. "Door rumoer pal achter de hindernis was Priamus even afgeleid en ontstond de fout die eigenlijk niet nodig was geweest. Jammer, want een foutloze rit zou een perfecte afsluiting geweest zijn van een erg sterk optreden in Stuttgart", vertelde Voorn, die duidt op de zege zaterdagavond met Audi's Reflection in een wedstrijd over hindernissen met een hoogte van 1.55 m. Albert Zoer leek op weg naar een foutloze rit, tot het even net niet klikte in de communicatie tussen hem en zijn fameuze paard Okidoki. In de laatste lijn naar een dubbelsprong reed Zoer zes galopsprongen, terwijl het mogelijk beter was geweest om die afstand in vijf galopsprongen te overbruggen. Met een licht touché viel de eerste paal van de oxer en daarmee waren de kansen voor Zoer om zich voor de barrage te plaatsen verkeken.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Voor meer info zie: www.stuttgart-german-masters.de

Uitslag Rolex FEI World Cup Jumping Stuttgart:


1) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - 0 / 0 - 33.34
2) Jessica Kürten (Ier) - Castle Forbes Libertina - 0 / 0 - 33.74
3) Eugenie Angot (Fra) - Ilostra Dark - 0 / 0 - 35.67 15) Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 4 / 69.15
16) Leon Thijssen (Baarlo) - Nairobi - 4 / 69.26 23) Vincent Voorn (Dinteloord) - Gestion Priamus Z - 4 / 71.94

Uitslag Int. springen 1.55 m. Stuttgart:


1) Vincent Voorn - Audi's Reflection - 0 / 0 - 33.26
2) John Whitaker (Eng) - Cortaflex Utah van Erpekom - 0 / 0 - 34.90
3) Luciana Diniz (Por) - Suzie Quattro - 0 / 0 - 35.24 5) Albert Zoer - Sam - 0 / 4 - 32.45

Foto: www.melissen.net