Ingezonden persbericht

In Spidombo'tje omgedoopte Spidofant
brengt 7500 euro op voor Elephant Parade

ROTTERDAM - De tot Spidombo'tje omgedoopte Spidofant heeft afgelopen zaterdag 17 november tijdens de veilig voor de Elephant Parade in diergaarde Blijdorp een bedrag van 7500 euro opgebracht. De door de Thaise kunstenaar Pitsanu Jitrakbumrung beschilderde dikhuid werd gekocht door een Rotterdamse ondernemer en was in opbrengst een van de topstukken van de veiling. Grootverdiener werd Rotterdam Skyline van kunstenaar Ernst Voss, die maar liefst 15 duizend euro opbracht. Toen alle 48 olifanten via het belangeloos meewerkende veilinghuis Christie's onder de hamer waren gegaan, kon een totaalbedrag van 248.500 euro worden overgemaakt op de rekening van Friends of the Asian Elephants. Deze stichting zet zich in voor een het enige olifantenziekenhuis ter wereld in Thailand en een olifantenproject van diergaarde Blijdorp.

Spido-directeur Hans Borst maakte vrijdagmiddag 16 november in een live-uitzending van het populaire Radio Rijnmond-programma 'Branie voor Twee' van Ronald van Oudheusden de nieuwe naam van de Spidofant bekend. Spidodombo'tje was een samenvoeging van de woorden Spido, Dombo en bootje. Een vondst van Radio Rijnmond-luisteraar Els Alderiesten. De Rotterdamse rederij had in het kader van het door Mike Spits geïnitieerde kunstproject Elephant Parade één van de in totaal ruim vijftig beschilderde 1.50 meter hoge olifanten geadopteerd. De lichtblauwe dikhuid, beschilderd met de kaart van de Maasstad, werd in de afgelopen acht weken op het Willemsplein met mensen naast en op zich vele honderden malen vereeuwigd.

De vijftig uitgenodigde luisteraars van Radio Rijnmond werden samen met introducés aan boord van de James Cook ontvangen met een lunch en een tocht door de Rotterdamse haven. De bedenker van de nieuwe naam Spidombo'tje ontving uit handen van Spido-directeur Hans Borst een jaarabonnement voor Spido voor twee personen, plus een door diergaarde Blijdorp beschikbaar gestelde gezinsjaarabonnement. Sparta-directeur Peter Bonthuis had voor de winnaar als extra prijs nog twee VIP-kaarten voor een wedstrijd op het Kasteel naar keuze in petto. Na afloop van de uitzending ontvingen alle vijftig bedenkers van een nieuwe naam voor de Spidofant een 15 centimeter hoge miniatuur van Spidombo'tje.
---

Noot: