GGD Noord- en Midden-Limburg


Publiekscampagne Huiselijk Geweld

13-11-2007

Op 19 november start de publiekscampagne Huiselijk Geweld van het Steunpunt Huiselijk Geweld Zuid-Limburg en het Steunpunt Huiselijk Geweld Noord- en Midden- Limburg. Het voornaamste doel van de campagne is het onder de aandacht brengen van het nieuwe landelijke telefoonnummer voor slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld en de website www.huiselijkgeweldlimburg.nl.

Huiselijk geweld is geweld dat gepleegd wordt door iemand uit de naaste omgeving van het slachtoffer. Dat kan een partner zijn of een ander familielid, maar ook een vriend van de familie of een ex. Huiselijk geweld heeft vele gezichten. Het kan gaan om lichamelijk geweld, psychische mishandeling of seksueel misbruik, maar ook om verwaarlozing, schending van rechten en financiële uitbuiting.

Een landelijk telefoonnummer
Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Om dat geweld te stoppen is vaak professionele hulp nodig. Maar plegers en slachtoffers schamen zich vaak zó dat ze niet over hun problemen durven te praten. Of ze weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Om het voor hen, maar bijvoorbeeld ook voor getuigen van huiselijk geweld, gemakkelijker te maken om hulp te vragen of advies in te winnen, is er nu één landelijk telefoonnummer. Via 0900 - 126 26 26 worden alle mensen met (hulp)vragen op het gebied van huiselijk geweld doorverbonden met Steunpunten in de eigen regio. Daar zitten hulpverleners klaar bij wie zij anoniem hun verhaal kunnen doen.

Website
Plegers, slachtoffers en getuigen van partnermishandeling, kindermishandeling of ouderenmishandeling kunnen voor meer informatie terecht op www.huiselijkgeweldlimburg.nl. Via de 'ik zoek hulp'-knop op de website lezen ze onder andere wat ze kunnen doen om deze ingrijpende vormen van geweld te stoppen en vinden ze ervaringsverhalen van lotgenoten. Mensen die beroepsmatig te maken hebben met huiselijk geweld vinden via de 'ik zoek informatie'-knop uitgebreide informatie over de aard, omvang en aanpak van huiselijk geweld in Limburg en een overzicht van hulpverlenende instanties op het gebied van huiselijk geweld.

'Nu is het genoeg'
Onder het motto 'Nu is het genoeg. Help jezelf. Help de ander' brengen de Steunpunten Huiselijk Geweld het centrale telefoonnummer én de regionale website op verschillende manieren onder de aandacht van de inwoners van Limburg. Zo zijn het telefoonnummer en het webadres te zien op een twintigtal bussen in de provincie en zullen er radio- en tv-spotjes worden uitgezonden op L1. Ook wordt er campagnemateriaal verspreid onder huisartsen en andere intermediairs. Bij alle inwoners van Zuid-Limburg valt bovendien een folder in de bus.

Iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld kan anoniem en veilig terecht bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Het Steunpunt is bereikbaar via telefoonnummer: 0900 - 126 26 26 (5 ct per minuut).

Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldlimburg.nl.

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg