Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bouwpartijen gaan virtueel ontwerpen en bouwen

14 november 2007

Dit is een persbericht van Bouwend Nederland

In het bouwproces worden de mogelijkheden van de nieuwste intelligente ICT-toepassingen nog nauwelijks benut. Een brede coalitie van partijen in de bouw wil dit veranderen. Tijdens de BIMCaseweek 2007, van 19 t/m 23 november in het Bouwhuis in Zoetermeer, gaan architecten, bouwers, installateurs en toeleveranciers gezamenlijk een groots virtueel bouwwerk realiseren met het Bouwwerk Informatie Model (BIM).

Het werken met het BIM staat in de Nederlandse bouwsector nog in de kinderschoenen, maar heeft zijn waarde al bewezen in bijvoorbeeld de luchtvaart- en scheepvaartindustrie. Met BIM wordt niet meer gewerkt met traditionele bouwtekeningen, maar met gedigitaliseerde driedimensionale (3D) beelden. Via softwarepakketten kunnen de verschillende partners in een bouwproject wijzigingen aanbrengen in het ontwerp. Door de intelligente programmatuur zijn de consequenties van die wijzigingen voor bijvoorbeeld de prijs, planning of duurzaamheid, meteen duidelijk.

BIM biedt vele kansen voor ketenintegratie en maakt het mogelijk om doorlooptijden te verkorten, kosten te verlagen en de kwaliteit te verhogen. Alle gebruikers werken op hetzelfde model. Zo komen eventuele fouten eerder aan het licht en niet pas op de bouwplaats. Aan objecten kan ook niet-grafische informatie worden gekoppeld zoals kostprijs, manuren, planning etc. De komende jaren zal er bovendien een reeks aan ondersteunende programmas op de markt komen voor calculatie, energieberekeningen, bouwbesluittoetsing, projectmanagement en facility management.

Een groot aantal partijen uit de bouw heeft de handen ineen geslagen en gaat een week lang werken met een BIM. In het Bouwhuis in Zoetermeer gaan architecten, bouwers, installateurs, toeleveranciers en softwarehuizen samen met een opdrachtgever een groots virtueel werk realiseren. Belangrijkste doel is ervaring opdoen en van elkaar leren. De resultaten van het project worden aan het einde van de week gepresenteerd, maar ook tijdens het project is er veel te zien. Zo zijn er doorlopend demonstraties en kunnen bezoekers meekijken en overleggen met de partijen die zich bezig houden met de bouwopdracht. Meer informatie over het project is te vinden op www.bimcaseweek.nl.