Woningen van groen en glas in IJburg

16/11/2007 11:55



InnovatieNetwerk



InnovatieNetwerk en Stichting Innovatie Glastuinbouw:
woningen van groen en glas in IJburg

Op 19 november ontvangt Marijke Vos, wethouder Milieu van Amsterdam, het eerste exemplaar van 'Bouwen met groen en glas'. SIGN en InnovatieNetwerk vragen de gemeente Amsterdam om in het stadsdeel IJburg woningen te bouwen volgens het nieuwe bouwconcept. Deze woningen zijn 80% energiezuiniger en het vele groen in de woningen verhoogt het comfort en de leefkwaliteit voor de bewoners.

De woningen krijgen extra veel glas, zodat daglicht en zonne-energie optimaal kunnen toetreden. In de zomer oogst een speciaal apparaat uit de glastuinbouw de warmte van de zon; tegelijkertijd koelt de lucht daardoor af. In de winter gebeurt het omgekeerde: de geoogste warmte dient dan om de woning te verwarmen.

Juist in een drukke stad als Amsterdam is het van belang om aandacht te hebben voor groen. Dat hoeft niet alleen openbaar groen te zijn. Ook in gebouwen hebben planten een bijzonder positieve uitwerking. Ze dragen bij aan een uitstekend leefklimaat: in de zomer koelen ze extra door water te verdampen en in de winter verhelpen ze daarmee een te lage luchtvochtigheid. Planten zetten niet alleen CO2 om in zuurstof, ze reinigen ook de lucht. Vooral de NASA heeft veel onderzoek naar planten gedaan om astronauten op langdurige tochten een leefbare en schone omgeving te bieden. De eerdergenoemde Lepelplant blijkt één van de beste luchtreinigers in het plantenrijk.

Bouwen met groen en glas maakt gebruik van kennis uit de psychologie, de ruimtevaart en de glastuinbouw. Wetenschappelijk is aangetoond dat patiënten sneller genezen bij uitzicht op groen, dat kinderen beter leren en datatypisten aanmerkelijk minder fouten maken als er veel groen aanwezig is. Vandaar dat het concept 'Bouwen met groen en glas' niet alleen voor rijtjeswoningen en een luxe 'Sungalow' geschikt is, maar ook toepassingen presenteert voor kantoren, zorginstellingen en scholen.

In Amsterdam Noord wil AM, één van de grootste projectontwikkelaars van Nederland, twintig drijvende woningen van groen en glas realiseren, die energie aan hun omgeving gaan leveren. In Huissen bij Arnhem verschijnt begin 2008 een luxe Sungalow, waarover provincie en gemeente reeds enthousiast zijn.





http://www.bouwenmetgroenenglas.nl