Radboud Universiteit Nijmegen


Particuliere ontwikkelingshulp niet effectiever dan hulp grote organisaties

Particuliere ontwikkelingshulp is niet effectiever dan hulpverlening door grote organisaties als Oxfam Novib, Icco of Cordaid. Dat concludeert Lau Schulpen, onderzoeker van het Centre for International Development Issues Nijmegen, verbonden aan de Radboud Universiteit. Maandag 19 november is er in LUX een debat over de kwaliteit van het particuliere initiatief met Lau Schulpen, Henny Helmich (directeur NDCO) en Robert Wiggers (directeur Wilde Ganzen).

Veel Nederlanders zijn in de afgelopen jaren gestart met een eigen ontwikkelingsproject, vaak na een bezoek aan een ontwikkelingsland. Inmiddels is er zo'n 500 miljoen euro per jaar gemoeid met deze vorm van ontwikkelingssamenwerking. Het aantrekkelijke ligt in de directe band tussen donor en ontvanger; je ziet als geldschieter meteen waar je geld terecht komt. Maar werkt het ook? Lau Schulpen onderzocht als eerste in Nederland de hulpverlening van kleine ontwikkelingsorganisaties in Ghana en Malawi. Hoeveel van die organisaties er vanuit Nederland actief zijn is onbekend. Ramingen variëren van zes- tot vijftienduizend. De kleine organisaties zetten zich veelal af tegen de grote traditionele organisaties die log en weinig effectief zouden zijn.

De claim dat de particuliere organisaties effectiever zijn dan hun grote broers kan echter niet worden waargemaakt, zo blijkt uit het onderzoek van Schulpen. De kleine organisaties zijn zelf weinig transparant bij het verantwoorden van hun aangetrokken geld. Ze geven nauwelijks verantwoording van de besteding van hun gelden. Ook laten ze nauwelijks onderzoek doen naar de eigen effectiviteit. De geboden hulp typeert Schulpen als structurele noodhulp, maar niet als duurzame armoedebestrijding. Er worden wel scholen gebouwd, maar dat leidt niet tot langdurig onderwijs, aldus Schulpen. Verder werken de particuliere organisaties geïsoleerd, ze zijn niet bij de overheid geregisteerd, terwijl dat wel verplicht is. 'Veel overheden in Afrika weten vaak niet eens wat in hun land gebeurt' aldus Schulpen in een dagblad Trouw.

Debat over de kwaliteit van het particuliere initiatief in Nederland. Maandag 19 november, 20 00 uur. Gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX). Deelenemers Lau Schulpen (onderzoeker CIDIN), Henny Helmich (directeur NCDO) en Robert Wiggers (directeur Wilde Ganzen). Gespreksleider is Koen Dortmans (LUX/debat).

Global is een publiek project van LUX en het CIDIN van de Radboud Universiteit, over de mensen in de Derde Wereld die het slechter hebben dan wij en de vraag wat wij, met hen, daaraan kunnen doen. Dit project is mogelijk gemaakt door de NCDO. Informatie over dit project vindt u op www.globaldebat.nl