AutoRai

Ford wint voor tweede opeenvolgende maal wereldtitel rally met Focus RS WRC

(11/19/2007)
Ford heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende keer de wereldtitel bij de merken in het FIA World Rally Championship gewonnen met de Focus RS World Rally Car. De vierde plaats voor BP-Ford World Rally Team rijders Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen tijdens de Rally Ireland was voldoende om de titel binnen te halen met nog één rally te gaan, die van Groot Brittannië.

Ford heeft een voorsprong van 21 punten terwijl bij de 16^e en laatste rally maximaal 18 punten te behalen zijn.

Het debuut van de Rally Ireland in het WRC bleek even uitdagend te zijn als verwacht. De smalle, hobbelige asfaltpaden waren vaak voortdurend stijgend en dalend en de rijders zagen zich geplaatst voor omstandigheden die zich nergens anders tijdens eerdere WRC-events hadden voorgedaan. Regenval gedurende de twee omlopen op de eerste dag van het driedaags evenement zorgde voor verraderlijke condities omdat de autoâs modder op het al gladde asfalt wierpen. De rijders vergeleken de klassementsproeven dan ook met het rijden op ijs.

De rally, die zowel in het Noorden als in het Zuiden werd verreden, was gebaseerd Sligo en tijdens de eerste omloop werden KPâs in de Republic of Ireland afgewerkt, voordat de tweede dag de grens werd overgestoken naar Noord Ierland. De derde dag werden proeven in beide landen verreden, waarbij de spectaculaire laatste klassementsproef langs de kustlijn van Donegal Bay live op TV werd uitgezonden. In totaal kende de rally 20 proeven met een totale lengte van 328.72 wedstrijdkilometers.

Vanaf het begin was het de doelstelling van Hirvonen om de benodigde punten binnen te halen om Ford te verzekeren van de titel bij de merken. De zesde plek of hoger zou daarvoor voldoende zijn en zijn opdracht werd zelfs nog belangrijker toen teamgenoot Marcus Grönholm op de eerste dag crashte. Hirvonen nestelde zich op de eerste dag op de vierde plaats en legde zich erop toe om zich een vooral âsafety-firstâ rijstijl aan te meten. Daarbij lette hij meer op de rijders achter hem dan voor hem.

"Het was een moeilijk weekend," zei Hirvonen aan de finish. "Ik moest mijzelf er voortdurend aan herinneren om voorzichtig te rijden, maar ik heb de taak uitgevoerd die mij was opgedragen. En het is fantastisch voor het team om de titel te winnen. Ik ben blij voor iedereen want ze verdienen het. Het is moeilijk om niet voluit te rijden en om het ritme daarvoor te vinden maar ik moest dat doen, want wij hadden de punten dringend nodig. Om een of andere reden voelt dit beter aan dan onze eerste overwinning vorig jaar. Ik verwachtte dat dit een moeilijke rally zou worden omdat de wegen zo smal en bumpy zijn. De regen maakte alles nog erger en dit is zeker de zwaarste asfaltrally uit de hele serie,â voegde Hirvonen toe, die nu zeker is van zijn derde plaats in het kampioenschap.

Grönholm die nu een achterstand van zes punten heeft op Sébastien Loeb in de rangschikking voor de rijders is onmiddellijk naar huis gegaan om te herstellen van zijn crash. "Natuurlijk ben ik nog steeds heel erg teleurgesteld dat ik de rally niet heb uitgereden maar ik ben heel erg blij voor Mikko en Jarmo. Zij hebben een fantastische prestatie geleverd door de noodzakelijke punten binnen te halen,â aldus de Fin.

BP-Ford teamgenoten Khalid Al Qassimi en Nicky Beech eindigden op de 15^e plaats in een BP-Ford Focus RS in hun laatste rally van dit seizoen. "De omstandigheden hier waren ongelooflijk," zei Al Qassimi. "De wegen waren zo glad, dat heb ik nog nooit meegemaakt.â

Jari-Matti Latvala (Ford Focus) legde beslag op de derde plaats, zijn beste klassering ooit in het WRC.

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson vierde de tweede titel ingetogen. Hij verklaarde: "Het is een fantastisch gevoel om weer te winnen. Niets zal mooier zijn dan onze eerste titel in 2006 maar voor de tweede keer winnen zegt veel hoe sterk wij als team zijn. Het is verbazingwekkend dat we met nog één rally te gaan nu al zeker zijn van de titel. We hebben veel steun gehad van de rijders, van alle teamleden en van Ford. Mikko heeft dit weekend een perfecte prestatie geleverd. Na het uitvallen van Marcus begreep hij uitstekend welke rol hij dit weekend had te vervullen. Hij heeft die opdracht perfect uitgevoerd.â

Ford TeamRS director Jost Capito: "Na het winnen van de titel vorig jaar wisten wij dat we dit jaar de lat hoger moesten leggen om onze titel te verdedigen. De regerend kampioen wordt het doel van alle rivalen en het is een oud adagio in de sport dat het moeilijker is om een titel te verdedigen dan om deze te behalen. Ik wil Marcus, Timo, Mikko en Jarmo hartelijk bedanken. Hun passie heeft iedereen geïnspireerd om tot het uiterste te gaan om de rallykroon wederom binnen te halen."

Volgende ronde
De finale van het kampioenschap zal van 29 november t/m 2 december wordt verreden op de onverharde bospaden in Wales. Het hoofdkwartier van de Rally GB is gevestigd in Cardiff.