Partij van de Arbeid

Mensenrechten op de agenda!

19-11-2007 10:51

In december 2007 is er de topontmoeting tussen de leiders van Afrikaanse landen en de Europese Unie (EU). Het Portugese voorzitterschap heeft ook de Zimbabwaanse president Robert Mugabe uitgenodigd. Internationaal Secretaris Marije Laffeber zegt het bijzonder te betreuren als Mugabe daadwerkerlijk aan de EU-Afrika Top deelneemt.

Actie tegen mensenrechtenschendingen
Het PvdA congres sprak zich begin oktober kritisch uit tegen de aanwezigheid van Mugabe en nam een motie aan. Daarom roept Laffeber de Partij van Europese Socialisten (PES) namens het PvdA partijbestuur op om rond de top in Lissabon actie te voeren. Tegen de mensenrechtenschendingen in Zimbabwe en voor het ondersteunen van de oppositie.

Armoede
Zimbabwe staat aan de rand van de afgrond door het beleid van Mugabe. 80% van de bevolking leeft in armoede, de inflatie is torenhoog, er is nauwelijks nog voedsel te krijgen in winkels en mensenrechten worden door zijn regime met voeten getreden.

Britse premier
De Britse premier Gordon Brown heeft daarom laten weten dat hij niet aanwezig zal zijn op de top als ook Mugabe wordt uitgenodigd. De leiders van een aantal Afrikaanse landen hebben echter aangegeven dat zij niet zullen komen als Mugabe niet wordt uitgenodigd. Mugabe geniet in Afrika nog veel aanzien vanwege zijn onafhankelijkheidsstrijd in het verleden. Inmiddels heeft Mugabe zich echter ontpopt tot een dictator, die geen enkele ruimte biedt aan oppositie en lak heeft aan mensenrechten.

PvdA zeer kritisch
De Partij van de Arbeid is de afgelopen jaren zeer kritisch geweest richting de regering van Mugabe. In lijn met deze kritische houding heeft het PvdA congres van 6 oktober 2007 zich ook duidelijk uitgesproken tegen de aanwezigheid van Mugabe tijdens deze EU-Afrikatop in december. Een passage uit de motie luidt als volgt: het PvdA congres roept de PvdA-Tweede Kamerfractie, PvdA Eurodelegatie en de PvdA-bewindslieden binnen het kabinet op om er zorg voor dragen dat de Nederlandse regering en Europese Unie duidelijk kenbaar maken dat de aanwezigheid van Mugabe op deze EU-Afrikaanse top niet acceptabel is. Zimbabwe kan er voor kiezen een andere vertegenwoordiger te sturen.

Nederlandse regering
Of er naast Brown nog andere EU leiders de top zullen boycotten, is nog niet duidelijk. Nederland ziet de komst van Mugabe als onwenselijk. Maar als er een vertegenwoordiger van Zimbabwe komt, moeten in ieder geval de mensenrechten uitgebreid aan de orde komen, aldus een woordvoerder van minister Verhagen.