Dienstenbond CNV

Nieuws

19 november 2007

EDS wil cao van 2007 nog niet ondertekenen

Het automatiseringsbedrijf EDS wil alleen de tekst van de ondernemingscao 2007 ondertekenen als er een (voorlopige) afspraak in komt over de wijziging van het beoordelingsafhankelijke beloningsysteem. Dit geheel nieuwe punt is voor de vakbonden onaanvaardbaar.

Terwijl de onderhandelingen voor de cao 2008 al op de agenda stonden, heeft EDS vorige week in het overleg met de bonden onverwacht te kennen gegeven de cao van 2007, waarvan de tekst zowat klaar was, niet te willen ondertekenen.

EDS erkende om te beginnen dat in de praktijk in de afgelopen maanden werknemers zijn beoordeeld, op basis van een reeds ingevoerde éénzijdige wijziging van het beoordelingsafhankelijke beloningssysteem, die in strijd is met de cao. Dit is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, want dit betekent dat EDS afspraken uit de laatste cao naast zich neerlegt.

EDS eiste vervolgens van vakbonden dat in het kader van de afronding van de tekst van de cao 2007, hierover een nieuwe (tijdelijke) afspraak zou moeten worden gemaakt.

CNV Dienstenbond is niet ingegaan op deze eis. Immers, het gaat hier om een geheel nieuwe voorwaarde die op tafel wordt gelegd in het kader van de afronding van een principe-akkoord van een reeds uitonderhandelde cao. Daar komt nog bij dat het een eis betreft die raakt aan een essentieel punt uit de structuur van de cao: de loonsystematiek.

In plaats daarvan hebben de bonden EDS met klem opgeroepen om de totstandkoming van de tekst van de cao EDS 2007 niet op een oneigenlijk manier te belasten met deze geheel nieuwe eis. Het is hoog tijd om de tekst van de cao 2007 af te ronden. Dat moet ook snel kunnen want EDS heeft de op- en aanmerkingen van vakbonden op de concept-tekst heeft al geruime tijd geleden ontvangen.

Daarnaast hebben de bonden EDS met klem opgeroepen om met terugwerkende kracht de afspraken uit de cao met betrekking tot het beoordelingssysteem na te komen.

Deze gang van zaken betekent helaas een impasse in de cao-onderhandelingen.

Kijk voor meer informatie bij Nieuws/Zakelijk. Daar staat de nieuwsbrief die naar onze leden is verstuurd.