Senternovem


16-11-2007 | Bedrijven besparen op energierekening én werken schoner

Samenwerking met overheid vermindert CO2-uitstoot

Structureel bezuinigen op energieverbruik. Bedrijven die deelnemen aan de meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA) met de overheid bewijzen dat het kan. Met resultaat: deelnemende bedrijven hebben tot 30 procent minder energie nodig voor hun producten dan in 1992 het geval was. Bedrijven die niet deelnemen aan de afspraken, scoren structureel minder goed. De meerjarenafspraken bestaan woensdag 15 jaar, en dat is reden voor een feest.
Banner logo 15 jaar MJA
15 jaar MJA: steeds slimmer met energie

Uit het verslag meerjarenafspraken energie-efficiency 2006, dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat deelnemende bedrijven steeds meer moeite doen om doeltreffender met hun energie om te gaan. Het energieverbruik is een terugkerend punt van aandacht voor de bedrijven geworden. Ondernemers laten energiebeleid een rol spelen bij investeringen in nieuwe machines. Daarnaast zoeken ze de besparing in de keten. Ze gaan zich opstellen als kritische klant en vragen van hun leveranciers om bijvoorbeeld in zuinige of schone vrachtauto's te rijden of om zelf ook efficiënter met energie om te gaan.

Winst
Het resultaat is dat de ondernemers aanvankelijk investeren, maar op den duur besparen op de energierekening en dat zij de CO2-uitstoot terugdringen. Ieder jaar opnieuw slagen de deelnemers erin gemiddeld twee procent op hun energiegebruik te besparen ten opzichte van het jaar daarvoor. En dat geldt voor sommige deelnemers al vijftien jaar.


1,4 megaton
In 2006 bespaarde de industrie het energieverbruik van 141.000 huishoudens (11,8 PetaJoules). Daarmee werd de uitstoot van 1,4 megaton CO2 vermeden. Die hoeveelheid broeikasgas zou méér zijn uitgestoten als er geen besparingsmaatregelen waren genomen. Relatief gezien bespaarden de deelnemende bedrijven samen gemiddeld 1,9% ten opzichte van 2005. Netto steeg de uitstoot van CO2 nog wel, maar dat kwam doordat de vraag naar producten sneller toenam dan de efficiencywinst.

Als 1,4 megaton CO2 (in gasvorm) zou worden opgeslagen in tankauto's, dan vormen die een file van 476 kilometer. Je kunt er een snelweg van Haarlem naar Heerlen over twee rijstroken mee volzetten. Zet ze achter elkaar en ze maken één lange rij van Leeuwarden tot Luxemburg.

Meerjarenafspraken
Overheid en bedrijfsleven maken sinds 1992 meerjarenafspraken over energiegebruik. Negenhonderd bedrijven uit de industrie, voedings- en genotmiddelensector en het openbaar vervoer hebben in de loop der jaren afgesproken zich toe te leggen op energiebesparing. Samen zijn deze bedrijven verantwoordelijk voor bijna een vijfde van het energieverbruik van de Nederlandse industrie. Vanuit de overheid zijn de ministeries van Economische Zaken, Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en recent ook de ministeries van Wonen Wijken en Integratie, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Verkeer en Waterstaat betrokken. Vanaf 2000 is het bevoegd gezag betrokken. SenterNovem is belast met de ondersteuning van het bedrijfsleven bij de uitvoering van het convenant.

Kritische klanten
In 1992 was het volkomen nieuw dat bedrijven met de overheid samenwerkten om een gezamenlijk doel te bereiken. De overheid wilde - en wil nog steeds - samen met bedrijven zoeken naar manieren om (kosten) efficiënter te werken en zo de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. In de vijftien jaar die volgden, hebben bedrijven en overheid elkaar gevonden in de strijd tegen uitstoot van broeikasgassen. De groep bedrijven die zich aan de meerjarenafspraken bindt, groeit nog altijd.

Voortzetting
Op woensdag 21 november 2007 wordt door de gezamenlijke partijen feestelijk gevierd dat het MJA-instrument al 15 jaar een succes is. Na vijftien jaar samenwerken blijkt dat er veel winst voor alle partijen behaald is en nog valt te behalen. De overheid streeft dan ook naar een voortzetting en intensivering van de meerjarenafspraken.

Meer informatie

15 jaar MJA