Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Adriaan Clemens prolongeert open Drentse rapidtitel

In het Drentse Peize werd op zaterdag 17 november om de open Drentse rapidtitel gespeeld. Een flink aantal spelers was toegestroomd, 82 om precies te zijn. Ze waren voornamelijk afkomstig uit de drie noordelijke provincies.

Titelverdediger Adriaan Clemens deed het uitstekend. Hij won zijn eerste zes partijen en moest het in slotronde opnemen tegen de speler met de hoogste rating: Erik Hoeksema. Dat ging hem goed af. Probleemloos maakte hij met de zwarte stukken remise. Hoeksema (Groningen) deelde daardoor de tweede plaats met Erik Jan Hummel (Sissa)en Jan Breukelman (Terneuzen).

Ofschoon de top van het klassement was weggelegd voor de hoogste ratinghouders, nam in de diverse lagere ratinggroepen de jeugd onder achttien jaar veertig procent van de prijswinnaars voor zijn rekening. Daarmee lieten de jeugdspelers duidelijk zien volwaardig mee te kunnen draaien in de meer 'gerijpte' klassen.

Het toernooi werd financieel mogelijk gemaakt door ICT-Hier, Cleverware en de gemeente Noordenveld.

---

Nadat het HSC Helmond rapidtoernooi enkele jaren geen doorgang had gevonden, werd er vorig jaar een doorstart gemaakt. Er deden 31 deelnemers mee en dat vroeg om een continuering van het toernooi. Dit jaar mocht het toernooi 40 deelnemers verwelkomen in de pas gerenoveerde en daardoor zeer fraaie speellocatie van HSC.

Opvallend was het sterke deelnemersveld. Niet minder dan zestien spelers hadden een rating van 2000 of meer. Zoals uit de eindstand blijkt, had Dirk van Dooren van het organiserende HSC een superdag. Met 7 uit 7, een geweldige TPR en dus een winst op vele naaste belagers was hij onverslaanbaar. Een mooie diner-bon was zijn deel. Bart Dekker completeerde de Helmondse feeststemming door heel knap de tweede plaats op te eisen.

Voorafgaand aan de huldiging van de kampioen werden er onder de deelnemers tien cadeaubonnen verdeeld van allerlei pluimage. Beginnende met de nummer laatst ontving vervolgens iedere vierde deelnemer een prijs. Meedoen was belangrijker dan winnen, een gedachte die door de meeste schakers goed werd uitgedragen.

Een uitgebreid verslag van dit toernooi is te vinden op de website van HSC Helmond www.hschelmond.nl.