Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 22 oktober 2007 nr. 2070802960 Ons kenmerk AV/IR/2007/34836 Onderwerp Kamervragen van het lid Ulenbelt (SP) Datum 19 november 2007

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Ulenbelt (SP) over uitlatingen in een interview.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk AV/IR/2007/34836

Vraag 1
Zijn uw uitspraken over het ontslagrecht in het interview met het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) correct weergegeven?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Kan de uitspraak, "In alle andere gevallen komen we met een regeling waarin de ontslagvergoeding vastligt, met nog steeds de mogelijkheid om naar de rechter te gaan om te toetsen of het ontslag terecht is of niet" uitgelegd worden als het afschaffen van de preventieve ontslagtoets, die in de huidige situatie geldt bij een ontslagverzoek van de werkgever via de rechter. Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Is met de hierboven aangehaalde uitspraak bedoeld dat de werknemer na aanzegging van het ontslag zich tot de rechter moet wenden? Zo neen, wat is dan wel bedoeld?

Antwoord 2 en 3
In de huidige situatie is er geen preventieve ontslagtoets die geldt bij een ontslagverzoek van de werkgever via de rechter. Ter toelichting het volgende. Thans geldt dat de werkgever een ontslagvergunning nodig heeft van CWI alvorens de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig te kunnen opzeggen. Dat is de zogenoemde preventieve ontslagtoets. Daarbij wordt getoetst of het voornemen in overeenstemming is met de in het Ontslagbesluit hiervoor gestelde regels. Het Ontslagbesluit is een ministeriële regeling gebaseerd op het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 (BBA 1945) waarin geregeld is, dat de werkgever voor opzegging van de arbeidsverhouding toestemming nodig heeft. In die gevallen waar geen vergunning is vereist, bijvoorbeeld bij een ontslag op staande voet, dient de werknemer zelf een vordering in te stellen bij de rechter die dan vervolgens achteraf toetst of de opzegging in overeenstemming was met de daarvoor op grond van het Burgerlijk Wetboek (BW) geldende regels. Dat geldt ook in de situatie waar een werknemer bezwaar heeft tegen opzegging na een daartoe door de werkgever verkregen vergunning van CWI (de zogenoemde kennelijk onredelijk ontslagprocedure).

In die zin bestaat preventieve toetsing door de rechter van (een voornemen tot) opzegging niet. Wel bestaat voor de werkgever de mogelijkheid bij de rechter een verzoek in te dienen tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst is onder andere aan de orde als opzegging van de arbeidsovereenkomst als gevolg van het bestaan van een opzegverbod niet mogelijk is. Dat betreft niet alleen de opzegverboden als bedoeld in het BW (bijvoorbeeld tijdens ziekte van de werknemer) maar ook het algemene opzegverbod als bedoeld in het BBA 1945 op grond waarvan de arbeidsovereenkomst niet zonder vergunning
---

Ons kenmerk AV/IR/2007/34836

van CWI rechtsgeldig kan worden opgezegd. Bedoelt als uitzondering is deze procedure verworden tot een alternatieve ontslagroute naast de CWI procedure. Bij een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst is de rechter niet gebonden aan de regels die gelden voor CWI bij de preventieve toetsing van een voornemen tot opzegging van de arbeidsovereenkomst. Het verschil qua toetsingskader verklaart ook verschillen in uitkomst al naar gelang de route die wordt gevolgd en het wel of niet aanspraak kunnen maken op een vergoeding. Via CWI niet (omdat CWI geen vergoeding kan toekennen) en via de ontbindingsrechter in de regel wel.
Als het algemene opzegverbod van het BBA 1945 komt te vervallen, komt ook de noodzaak te vervallen van de huidige ontbindingspraktijk. De werkgever zal kunnen opzeggen (mits geen opzegverbod als bedoeld in het BW van toepassing is) en de werknemer kan na opzegging hiertegen bezwaar maken bij de rechter, net zoals dat nu al het geval is.


---