Wereldwijd vergelijkend onderzoek particuliere belastingtarieven

19/11/2007 13:36



Lensink van Berkel BV



Landenclassificatie:

- België, Denemarken en Hongarije hebben het minst aantrekkelijke particuliere belastingklimaat
- De Verenigde Arabische Emiraten, Hongkong en Rusland hebben het aantrekkelijkste belastingklimaat
- Gehuwde werknemers met twee kinderen zijn beter af dan alleenstaande werknemers

19 november 2007 - De Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en Hongkong hebben wereldwijd het gunstigste particuliere belastingklimaat, terwijl België, Denemarken en Hongarije belastingtechnisch het minst aantrekkelijk zijn, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Mercer. Uit de gegevens blijkt tevens dat gehuwde werknemers in het algemeen beter af zijn dan alleenstaande werknemers, waarbij met name gehuwde werknemers met twee kinderen goed af zijn.

In Mercers Worldwide Individual Tax Comparator Report worden de fiscale stelsels en de voorzieningen van 32 landen geanalyseerd. Hierbij gaat de aandacht specifiek uit naar het particuliere belastingklimaat, gemiddelde salarissen en de gehuwde status. Deze gegevens worden door multinationals gebruikt om de loonpakketten voor hun expatriates en hun werknemers op de plaatselijke markt samen te stellen.

Voor alleenstaande managers bieden de Verenigde Arabische Emiraten het gunstigste belastingklimaat, uitgaande van het percentage aan beschikbaar netto-inkomen. De Emiraten danken deze positie aan het feit dat ze geen inkomstenbelasting heffen en de sociale lasten van het land slechts 5% van het brutosalaris van de werknemer bedragen. Rusland staat op de tweede plaats vanwege zijn vaste tarief van 13% voor alle inkomens, terwijl Hongkong op de derde plek staat met belasting en sociale lasten ter hoogte van 14,2% van het brutosalaris.

Buiten Rusland hebben de Europese landen over het algemeen een weinig aantrekkelijk belastingklimaat. Deze landen zijn dan ook onder in de lijst terug te vinden. Het Verenigd Koninkrijk staat op plaats 14, gevolgd door Ierland (18), Spanje (19) en Zwitserland (21). Frankrijk en Duitsland vinden wij terug op de plaatsen 22 en 29.

Helemaal onderaan staan Hongarije (30), Denemarken (31) en België (32); alleenstaande managers dragen daar respectievelijk 48,5%, 48,6% en 50,5% van hun brutoloon af aan belasting en sociale lasten.

Brian Waite, senior consultant gespecialiseerd in internationale vraagstukken, zegt: "Als je werknemers mondiaal uitbesteedt, moet je goed kijken naar de algehele belastingtarieven en de koopkracht."

De Aziatische landen voeren de lijst aan, met Hongkong, Taiwan, Singapore, Zuid-Korea en China (Beijing) respectievelijk op de plaatsen 3, 4, 5, 6 and 7. Het laagst geklasseerde land in Azië is India, op een gedeelde 14e plaats. In Noord- en Zuid-Amerika staan Mexico (8), Brazilië (9) en Argentinië (10) hoger dan de Verenigde Staten (gedeelde 14e plaats) en Canada (20).

Niklaus Kobel, onderzoeker bij Mercers vestiging in Genève: "De gehuwde status is nog altijd een belangrijke factor bij het vaststellen van de plaatselijke belastingtarieven. Uit de gegevens blijkt dat er behoorlijke verschillen bestaan tussen de tarieven die worden gehanteerd voor het inkomensniveau en de gehuwde status van de werknemer. Het is wel belangrijk te realiseren dat een hoog belastingtarief niet altijd duidt op minder welvaart."

Niet alle belastingstelsels maken echter onderscheid naar gehuwde status. In Brazilië, India en Turkije hebben gehuwde werknemers hetzelfde belastingtarief als alleenstaande werknemers.





http://www.mercer.com