KPMG


Beperkt aantal pensioenfondsen kiest voor fiduciair vermogensbeheer

19|11|07 - Het in begrijpelijke taal rapporteren blijkt een vak apart en bij veel bestuurders leidt de informatie tot meer vragen dan antwoorden.

De belangstelling van Nederlandse pensioenfondsen voor fiduciair vermogensbeheer valt tegen. Hoewel ruim 80% van de Nederlandse pensioenfondsen haar vermogen op dit moment volledig heeft uitbesteed, heeft slechts 33% van de fondsen gekozen voor een fiduciair beheerder, die de beleggers selecteert en controleert en verantwoordelijk is voor de uiteindelijke beleggingsresultaten. Het onderwerp staat bovendien het komende jaar nog maar bij 20% van de fondsen hoog op de agenda.

Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder Nederlandse pensioenfondsen. "Bij de beslissing om het beheer uit te besteden aan een fiduciair manager worden de meeste fondsen gedreven door zijn onafhankelijk advies, de keuze voor een gediversifieerde beleggingsportefeuille en zijn gedegen risicomanagement", constateert Edward Snieder van KPMG Financial Services. Snieder: "Veel pensioenfondsen stellen daarnaast echter hoge eisen aan maatwerk en de daarbij horende organisatiestructuur. De twijfel of het aangeboden fiduciair management naadloos aansluit bij de gewenste flexibiliteit overheerst op dit moment bij een groot aantal fondsen."

Volgens Snieder is deze twijfel volstrekt ongegrond. Snieder: "Een toenemend aantal aanbieders van fiduciair management heeft op dit moment accentverschillen aangebracht in het aanbod en is dan ook in staat te voldoen aan de specifieke behoeften van het pensioenfonds. Per pensioenfonds zijn diverse fiduciaire modellen mogelijk, afhankelijk van de wensen en eisen van het bestuur. Zo varieert de mate van zelfstandige invulling van het strategisch beleid door de fiduciair manager aanzienlijk.

Enerzijds zijn er fondsen die alleen het risicobudget vaststellen, anderzijds zijn er fondsen die de strategische besluitvorming geheel in eigen hand houden. Voor wat betreft risicomanagement zijn er fondsen die niet bereid zijn om een ongekend spectrum aan derivaten in te zetten voor het afdekken van specifieke risico's of het genereren van extra rendement. Maar met name in het rapporteren over de totale portefeuille en de diepgang hierin verschillen de diverse fiduciair managers aanzienlijk.

Het in begrijpelijke taal rapporteren blijkt een vak apart en bij veel bestuurders leidt de informatie tot meer vragen dan antwoorden. Een ander belangrijk aspect is het gebrek aan transparantie ten aanzien van de ingebrachte eigen producten door asset managers. De objectiviteit die asset managers betrachten te bewaren ten aanzien van hun eigen producten legt op dit moment een zwaar gewicht op de definitie van fiduciair beheer. Dit betekent dat pensioenfondsen blind moeten varen op de asset manager en ervan uit moeten gaan dat de gekozen producten passen in het gekozen profiel."

Daarnaast speelt bij veel bestuurders de vraag hoe zij op een gestructureerde wijze toezicht kunnen houden op het doen en laten van de fiduciair manager. Snieder: "Veel fondsen hebben er bewust voor gekozen om zaken waarvoor specialistische kennis expertise vereist is te delegeren, maar worstelen met het feit dat zij wel eindverantwoordelijk blijven. Adequate monitoring van de activiteiten van de fiduciaire partij is dan ook essentieel. Bestuurders willen niet alleen het gevoel hebben dat zij de juiste keuze hebben gemaakt, maar daar ook bewijzen van zien. Zij willen zekerheid over de toegevoegde waarde die de fiduciaire manager zegt te bieden.

Uit het onderzoek blijkt dat 55% van de pensioenfondsen inmiddels maatstaven heeft aangelegd om de aspecten van het fiduciair vermogensbeheer te kunnen meten. Ruim 30% heeft dit soort maatstaven voor bepaalde aspecten vastgelegd. Een teken dat het vaststellen van een concrete meetlat bij de fondsen sterk leeft."

Voor nadere informatie: Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2007 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.