Inspectie voor de Gezondheidszorg


Inspecteur-generaal in Nova: IC's moeten snel orde op zaken stellen

Intensive care-afdelingen die geen intensivist hebben en hun eigen zorgniveau te hoog inschatten moeten binnen enkele maanden hun zaakjes op orde brengen. Dat stelde Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg gisteravond in televisieprogramma Nova. "Als blijkt dat ziekenhuizen weigeren zich aan de IC-richtlijnen te houden, zullen we desnoods een IC sluiten." De patientveiligheid op IC's krijgt dan ook een prominente plaats in de binnenkort te starten handhavingscampagne van het actieprogramma 'Voorkom schade, werk veilig'.

In Nova was te zien dat patiënten die in ziekenhuizen op de intensive care (IC) verblijven niet altijd op de juiste intensive care liggen. Hierdoor lopen ernstig zieke patiënten het risico op een afdeling terecht te komen waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Twee jaar geleden constateerde de inspectie al in haar onderzoek 'Intensieve Zorgen. Capaciteit- en transportproblemen bij IC in kaart gebracht' dat de helft van alle intensive care-afdelingen het eigen niveau van zorg te hoog inschatte.

De afgelopen twee jaar hebben de veldpartijen een aantal verbeteringen in gang gezet, zo zijn richtlijnen opgesteld om de drie niveaus van de intensive care af te bakenen. Maar nog niet alle ziekenhuizen werken ook daadwerkelijk volgens de geldende richtlijn. Een aantal afdelingen voldoet nog niet aan de kwaliteitseisen die bij het eigen genoemde niveau hoort. Op intensive care-afdelingen van het laagste niveau werken meestal geen of weinig intensivisten, terwijl deze specialisten zich juist hebben toegelegd op de zorg voor intensive care-patiënten. Dit verhoogt het risico op onverantwoorde en onveilige zorg.

Intensive care-afdelingen moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Op een intensive care liggen patiënten die zonder intensieve behandeling een grote kans hebben om te overlijden. Intensive care-afdelingen zijn onder te verdelen in drie niveaus: hoog, midden en laag. Het hoogste niveau is geschikt voor patiënten met het hoogste overlijdensrisico. Kleine IC's zijn om acute patiënten op te vangen en te stabiliseren, maar deze patiënten zouden bij een langer durende of meer complexe behandeling moeten worden overgeplaatst naar een grotere IC.

Zie ook het rapport van de inspectie 'Intensieve zorgen. Capaciteit- en transportproblemen bij IC's in kaart gebracht', uit 2005.