Regering.nl

Maatregelen tegen alcoholmisbruik

Nieuwsbericht | 19-11-2007

Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om alcoholmisbruik tegen te gaan. Zo mogen zij de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol verhogen naar achttien jaar.

Dit staat in de Hoofdlijnenbrief Alcoholbeleid die de ministers Klink (VWS), Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ter Horst (BZK) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Bevoegdheden gemeenten

Gemeenten krijgen extra bevoegdheden om alcoholmisbruik aan te pakken. Zij mogen onder meer:
* de leeftijdsgrens voor de verkoop van zwakalcoholische dranken verhogen naar achttien jaar;
* in een lokale verordening vastleggen dat jongeren onder de leeftijdsgrens een boete krijgen als zij op straat lopen met blikjes of flessen drank;
* beslissen dat jongeren onder een bepaalde leeftijd vanaf een bepaald tijdstip niet meer worden toelaten in cafés en discotheken.

Verder zorgt het Rijk dat gemeenten voldoende bevoegdheden krijgen om hokken en keten aan te pakken. In de toekomst gaan gemeenten zelf toezicht houden op de regels voor alcoholverkoop. Nu doet de Voedsel en Waren Autoriteit dat.

Verkoop

De burgemeester kan supermarkten, snackbars en warenhuizen die bij herhaling zwakalcoholische dranken aan jongeren (onder de zestien of achttien jaar) verkopen, een verbod opleggen om alcohol aan wie dan ook te verkopen.

Er worden drempels opgeworpen tegen zoete (mix)dranken. Het kabinet onderzoekt daarbij twee mogelijkheden: een prijsverhoging of alleen verkoop via de slijter.

Andere maatregelen

Andere maatregelen van het kabinet zijn:

* De accijns op bier gaat per 1 januari 2009 omhoog met 2,3 cent per pijpje.
* In de nieuwe Mediawet komt een verbod op alcoholreclame op radio en televisie tussen 06.00 en 21.00 uur.
* De politie neemt voortaan een verplichte blaastest af na een geweldsdelict.
* Er komen nieuwe maatregelen om het rijden onder invloed terug te dringen.

Alcoholgebruik

Het kabinet wil hiermee bereiken dat jongeren niet voor hun zestiende gaan drinken en ook minder drinken. Ook moeten de maatregelen de schade door alcohol beperken.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren te jong, te vaak en te veel drinken. In 2006 waren ruim 30.000 mensen met een alcoholprobleem geregistreerd. Naar schatting komt 25% van de verkeersdoden door alcoholgebruik.