Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Persbericht VBC d.d. 15 november 2007

In een democratie heeft een ieder het recht om te protesteren mits dit binnen algemeen maatschappelijke aanvaardbare kaders geschiedt.

De door de politieke partijen Pueblo Soberano (PS), Movimentu Antia Nobo (MAN) en Lista Niun Paso Atras (LNPA) gehanteerde methodes om naar hun zeggen te demonstreren tegen "de uitverkoop van de autonomie van Curaçao" vallen naar oordeel van de VBC hier niet onder. Het gebruik van uiterst opruiende taal, aanleggen van wegblokkades, in brand steken van meegebracht materiaal, nota bene in een top toeristische omgeving zijn ontoelaatbaar en onacceptabel. Bewust aanzetten tot haat en discriminatie/ racisme alsmede intimidatie en angst inboezemen heeft niets meer te maken met democratie,doch hoort thuis in totalitaire staten.
Is de autonomie van Curaçao gebaat met het instandhouden van een onbetaalbare staatsschuld, hoge werkeloosheid, grote armoede, hoog niveau van onbehoorlijk bestuur, het alsmaar verder aantasten van het leefklimaat ( niveau onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid) en het wegjagen van investeerders en toeristen?
Wie houdt nu uitverkoop van de autonomie van Curaçao?

Het is diep triest dat voornoemde politieke partijen die in de Eilandsraad van Curaçao zitting hebben, zich bedienen van democratisch onwaardige instrumenten zoals rotzooi trappen op straat in plaats van hun energie aan te wenden om op constructieve wijze binnen de Eilandsraad aan het debat deel te nemen en daar gefundeerde kritiek te leveren en met realistische alternatieven te komen. In dit verband kunnen zij nog veel leren van hun collegae oppositiepartijen de Democratische Partij en Forsa Korsou die aantonen hoe binnen een democratisch bestel gehandeld moet worden.

De VBC deelt de mening dat autonomie moet resulteren in duurzame verbetering van het voorzieningen pakket van de hele samenleving ofwel meer welvaart en hogere welzijn voor de burgers. De regeringspartijen moeten thans aantonen dat hun aanpak hiertoe zal leiden. Dit is de meest effectieve remedie om het ongelijk te tonen van de oppositiepartijen PS, MAN en NPA.
In de optiek van de VBC kunnen het Bestuurscollege en de Landsregering dit het beste doen door concrete acties en maatregelen te nemen, grotere transparantie te tonen alsmede optimale informatie en voorlichting te verschaffen aan de samenleving in dit geval met name over de vorderingen op het gebied van staatkundige vernieuwing. Vooralsnog zijn de handelingen en activiteiten die op deze terreinen worden ontplooid gebrekkig en onvoldoende.

Curaçao, 15 november 2007
Bestuur VBC