Ingezonden persbericht


Horeca: alcoholplannen jongeren van kabinet niet voldoende

Aantal maatregelen hebben zelfs een averechtse werking

Woerden, 19 november 2007- De horecabranche vindt de gezamenlijke plannen voor het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren van de ministers Klink, Rouvoet en Ter Horst niet voldoende. Vandaag maakten de ministers per brief hun plannen bekend om het drankgebruik en misbruik onder jongeren een halt toe te roepen. Slechts enkele voorstellen van het bedrijfsleven zijn in het plan overgenomen. Een aantal maatregelen zal zelfs een averechtse werking hebben. De belangrijkste bezwaren van de horeca zijn:

Gemeenten mogen leeftijdsgrenzen vaststellen:
Gemeenten bepalen straks zelf of de verkoop van alcohol wordt verhoogd naar 18 jaar. Koninklijk Horeca Nederland vindt deze maatregel onzinnig omdat dit leidt tot ongelijkheid: ondernemers in een gemeente waar vanaf 18 jaar mag worden gedronken ondervindt feitelijk oneerlijke concurrentie van zijn collega's in een buurgemeente waar vanaf 16 jaar mag worden gedronken. Hierdoor ontstaat alcoholtoerisme. Ook bevordert een verhoging naar 18 jaar juist de illegaliteit en toename van drankmisbruik omdat jongeren dan niet meer in de horeca terecht kunnen. Het voorstel om gemeenten zelfs per uitgaansgelegenheid vast te laten stellen tot hoe laat en welke leeftijdscategorieën mogen worden toegelaten gaat de horeca helemaal te ver.

Strafbaarstelling:
Koninklijk Horeca Nederland vindt het een gemiste kans dat jongeren onder de 16 alleen strafbaar worden gesteld wanneer zij in het openbaar in bezit zijn van alcohol. Koninklijk Horeca Nederland wil dat ook jongeren strafbaar worden gesteld als zij proberen alcohol te kopen in de horeca, in kantines of in de detailhandel.

Aanpak hokken en drinkketen:
Koninklijk Horeca Nederland is blij met de aanpak van zuipketen en hokken en dat het probleem van illegale horeca nu op de politieke agenda is gezet. Gemeenten moeten nu echt stoppen met gedogen. De ervaring is dat veel gemeenten de bestaande bevoegdheden niet gebruiken. Zo doen heel veel gemeenten niets tegen, soms tientallen illegale zuipketen op hun grondgebied.

Accijnsverhoging:
Een accijnsverhoging draagt niet bij tot vermindering van drankmisbruik. Het bedrijfsleven heeft een aanpak voorgesteld waarbij accijnsverhoging via een fonds gericht wordt ingezet voor acties om drankgebruik onder jongeren tegen te gaan. Het is een gemiste kans, dat het kabinet de toereiking vanuit het bedrijfsleven niet heeft opgepakt.

Koninklijk Horeca Nederland wil een integrale aanpak van het probleem. Het is dus goed dat de drie bewindslieden gezamenlijk optrekken. De accenten worden in de voorgestelde aanpak echter verkeerd gelegd. Jongeren drinken steeds jonger en steeds meer. Dit gebeurt niet in de horeca maar vooral thuis, in sportkantines en bierketen.