Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk
19 november 2007 MLB/MB/2007/47966

Onderwerp Bijlage(n) Prestatieovereenkomst publieke omroep 1

Met genoegen stuur ik u de prestatieovereenkomst die ik met de Nederlandse Publieke Omroep heb gesloten. Tevens geef ik u in dit begeleidend schrijven een korte toelichting op dit nieuwe instrument.

Zoals u weet staat de prestatieovereenkomst beschreven in de Mediawet. Artikel 30b draagt de minis- ter van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de landelijke publieke omroep op om een prestatieover- eenkomst te sluiten, met daarin doelstellingen in de sfeer van het programma-aanbod en het publieks- bereik. Deze eerste prestatieovereenkomst is gebaseerd op het vastgestelde concessiebeleidsplan 2000-2010 en heeft een korte looptijd: tot 1 september 2010, het einde van de nu lopende concessie- periode.

Waarom deze prestatieovereenkomst? Hij heeft in feite het karakter van een 'contract met de burger': iedere Nederlander krijgt in dat contract zicht op de publieke dienstverlening die hij mag verwachten op televisie, de radio en het internet. Evident is dat de prestatieovereenkomst niet het gehele aanbod kan bestrijken. Hij geeft op een aantal hoofdonderwerpen acties en ambities weer waar de publieke omroep in elk geval op aangesproken kan worden. Tegelijk past de prestatieovereenkomst bij de mul- timediale ontwikkeling van de publieke omroep en is hij transparant.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Het instrument van de prestatieovereenkomst wordt voor het eerst gebruikt. Mede gelet op de beperk- te looptijd moeten deze eerste afspraken gezien worden als een serieuze proeve en een inspannings- verplichting. Vandaar dat een sanctieregime nog niet nodig is, ook omdat de programmavoorschriften nog bestaan. In de tweede prestatieovereenkomst ­ die voor de concessieperiode 2010-2015 wordt afgesloten ­ zal worden opgenomen welke sancties ik kan opleggen in geval de publieke omroep zijn afspraken niet nakomt. Ik zal uw kamer hier tijdig over informeren.

De publieke omroep zal jaarlijks rapporteren over haar prestaties. Het Commissariaat zal die rappor- tage verifiëren en valideren en daarover in het kader van zijn advies over de meerjarenbegroting op- merkingen maken.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk