Ministerie van Financiën

Evaluatie www.Geldwaardering.nl

Brief | 19-11-2007 | nr FM07-2540

De voorzitter van de
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: FM 2007-02540 M

Geachte voorzitter,

Op 27 maart 2006 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de website www.geldwaardering.nl (verder: Geldwaardering) gelanceerd. Op deze website kunnen consumenten hun ervaringen met financiële producten en aanbieders uitwisselen. Naar aanleiding van bezwaren van marktpartijen en schriftelijke Kamervragen1 is met de AFM overeengekomen dat het rapport van de evaluatie, gedeeld wordt met de Tweede Kamer. Inmiddels is de evaluatie door de AFM uitgevoerd en is de rapportage beschikbaar.

De door de AFM uitgevoerde evaluatie beslaat een consumentenonderzoek en de visie van een aantal relevante brancheverenigingen en consumenten-organisaties omtrent Geldwaardering en de betrokkenheid van de AFM hierbij. Onderstaand zal ik kort ingaan op de belangrijkste conclusies van de evaluatie. Het complete evaluatierapport vindt u bij deze brief.

De belangrijkste conclusies uit het consumentenonderzoek zijn:
* De website is volgens consumenten makkelijk in gebruik.
* De hoeveelheid signalen die Geldwaardering de AFM oplevert is met ongeveer 10% van het totaal toereikend.
* De kwaliteit van de signalen voor toezicht is minder goed dan de meldingen die via het contactformulier op de consumentensite rechtstreeks bij de AFM binnenkomen.
* Geldwaardering wordt door de consumenten gezien als een nuttige aanvulling op bestaande websites. Het aantal bezoeken op Geldwaardering was begin 2007 met circa 80.000 per maand boven de verwachtingen van de AFM.
* Het aantal waarderingen per product blijft lager dan door de AFM verwacht. Hierdoor is de betrouwbaarheid van de informatie op de site niet optimaal.
* Het maken van een productwaardering zou eenvoudiger moeten zijn.

Uit de reacties van marktpartijen komt naar voren dat brancheorganisaties, net als bij de start van de site in 2006, overwegend (zeer) afwijzend staan tegenover Geldwaardering. Het bieden van een dergelijk platform wordt niet gezien als taak van de AFM.

De AFM concludeert in haar evaluatie dat een andere partij, bijvoorbeeld een grote internet- of mediapartij, beter gepositioneerd is voor het onderhouden van een dergelijk platform. Ik deel deze conclusie. De AFM zal de website Geldwaardering in 2008 overdragen aan een nieuwe eigenaar.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos


1: Vragen van het lid Van Egerschot over de website geldwaardering.nl van de AFM, ingezonden 12 april 2006 onder nummer 2050611570.