Provincie Zeeland

Persberichten

19-11-2007: Zuidwest-Nederland investeert in 2008 5,4 miljoen in logistiek, toerisme en procesindustrie

Zuidwest-Nederland (Ministerie EZ en provincies Zeeland en Brabant) investeert in 2008 5,4 miljoen euro om de drie economische 'pieken' in deze regio verder te ontwikkelen. De pieken verwijzen naar de sectoren logistiek, toerisme en procesindustrie, waarvan de laatste is opgesplitst in maintenance en bio-energie.
Tot 31 oktober 16 uur konden projecten worden ingediend. In totaal zijn er 20 projecten voor Zuidwest-Nederland ingediend; 6 voor maintenance, 2 voor bio-energie, 7 voor toerisme en 5 voor logistiek. Het beschikbare budget van 5,4 miljoen euro is ongeveer tweemaal overvraagd. Eind maart 2008 maakt Minister Van der Hoeven bekend in welke projecten Zuidwest-Nederland in 2008 investeert.

Nu de termijn om projecten in te dienen is verstreken, is de programmacommissie Zuidwest-Nederland aan zet. Hierin zitten het Ministerie van Economische Zaken, de provincies Zeeland en Brabant en vertegenwoordigers van gemeenten, het regionale bedrijfsleven en kennisinstellingen. Deze programmacommissie zal begin 2008 een advies uitbrengen aan de Minister. Eind maart 2008 maakt Minister Van der Hoeven de uitslag bekend.

Landelijk

Landelijk zijn in het kader van het Rijksprogramma Pieken in de Delta 124 aanvragen ingediend, waarvan 20 in Zuidwest-Nederland, 30 in Zuidoost-Nederland, 34 in Oost-Nederland, 28 in de Noordvleugel van de Randstad en 12 in de Zuidvleugel van de Randstad. In toaal is er in elk geval 92 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan 46 mln door EZ en 46 mln door de pronvincies. Ook landelijk is dit budget ongeveer tweemaal overvraagd.

Pieken in de Delta

De nota van het ministerie van EZ `Pieken in de Delta; gebiedsgerichte economische perspectieven' (2004) is de gebiedsgerichte economische agenda van Nederland. Hierin worden zes regio's aangewezen, met elk een geheel eigen economische groeipotentie.
De kans voor Zuidwest-Nederland is meer te profiteren van de strategische ligging in het hart van de Rijn-Schelde-Delta, tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen/Gent. Door fors in te zetten op genoemde drie speerpuntsectoren, kunnen we meer profiteren van die strategische ligging. In de aanpak wordt ingezet op technologische ontwikkeling, innovatie en nauwe samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid.
De gebiedsgerichte rijksagenda moet bijdragen aan de ambitie om van Nederland een concurrerende en dynamische economie te maken in een sterk en innovatief Europa.

19 november 2007, Hanneke Blok, (0118) 631392, persberichtnummer 184