Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 19 november 2007

Jonge UvA-wetenschapper wint twee prestigieuze prijzen

Gepubliceerd op 19 november 2007

Dr. Jasper Vrugt, verbonden aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam (UvA), heeft de Hydrologieprijs 2004-2007 gewonnen voor een baanbrekend wetenschappelijk artikel op het gebied van de hydrologie. Twee weken eerder ontving Vrugt ook al de Early Career Award for Soil Physics van de American Soil Science Society.

De Nederlandse Hydrologische Vereniging heeft de Hydrologieprijs 2004-2007 toegekend aan dr. Jasper Vrugt voor zijn artikel Improved treatment of uncertainty in hydrologic modelling: Combining the strenghts of global optimization and data assimilation. Het artikel was een resultaat van zijn promotieonderzoek, waarop hij in 2005 cum laude promoveerde. Vrugt beschrijft in het artikel hoe je op een slimme en efficiënte manier de informatie uit hydrologische metingen en modellen kunt combineren. Met zijn methode vindt hij, ook in niet-lineaire modellen, een optimum in de onzekerheden van parameters, modelstructuur en meetwaarden. Daarnaast blijft de techniek niet beperkt tot de hydrologie maar is zij ook breed toepasbaar in andere vakgebieden. Het juryrapport spreekt van `topklasse' en 'een wetenschappelijk hoogstaand stuk werk dat in ruime kring tot veel erkenning heeft geleid en waarmee de Nederlandse hydrologie internationaal uitstekend voor de dag komt'.

De Nederlandse Hydrologische Vereniging stelt elke drie jaar een prijs beschikbaar voor de beste publicatie op hydrologisch en/of waterhuishoudkundig gebied. De prijs is bedoeld als aanmoediging voor jonge hydrologen. Als criteria gelden het wetenschappelijke niveau, de originaliteit, de helderheid, de inspirerende werking en de praktische toepassing van het werk. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 1500 euro.

Twee weken eerder ontving Vrugt ook al de Early Career Award for Soil Physics van de American Soil Science Society. Momenteel werkt Vrugt verder aan de ontwikkeling van betere en snellere algoritmen als J. Robert Oppenheimer Postdoctoral Fellow bij het Los Alamos National Laboratory in de Verenigde Staten. Daarnaast is hij als gastmedewerker verbonden aan de onderzoeksgroep IBED-Computational GeoEcologie van de UvA, waar hij meewerkt aan de inpassing van zijn methoden bij de ontwikkeling van theorieën over onderwerpen die uiteenlopen van overstromingen van rivieren tot de dynamiek van vogeltrek. Onderzoeksleider prof. dr. Willem Bouten: `Nederland is een kennisland en ik zie het dan ook als belangrijke taak van mijn groep te investeren in het opleiden van jonge wetenschappers die in binnen- en buitenland hun weg vinden naar de wetenschappelijke top. Het doet me erg goed te zien dat dit beleid zijn vruchten afwerpt.'

Het juryrapport:

'De publicatie van Jasper Vrugt is een paper van topklasse op het gebied van de fysisch-mathematische hydrologie. Het daadwerkelijk incorporeren van de modelstructuur in de modelcalibratie is innovatief, alsmede de heldere filosofie over modelcalibratie. Het artikel van Vrugt is helemaal gebaseerd op bureau- en computerwerk. Er zit dus geen eigen hydrologische gebiedsstudie met van daaruit fysische conceptvorming in. Daar staat tegenover dat er wel gepubliceerde veldstudies worden gebruikt en dat de methoden die hij heeft ontwikkeld ook juist bedoeld zijn om rekening te houden met fundamentele, maar niet expliciete verschillen in betekenis van grootheden die in het veld, in het laboratorium en in een rekenmodel met dezelfde termen worden aangeduid. Het artikel bouwt voort op eerdere publicaties, en is in die zin een kroon op het werk. De bijzondere verdienste is dat met de beschreven methode tegelijkertijd, ook in niet-lineaire modellen, een optimum gevonden kan worden in de onzekerheden over parameters, modelstructuur en meetwaarden. Dit alles is op een zodanige manier gedaan, dat het evengoed buiten de hydrologie als daarbinnen kan worden gebruikt, maar dus ook bij werk aan problemen waarin hydrologische processen verstrengeld zijn met, bijvoorbeeld, chemische en biologische. Daarmee opent Vrugt een zeer veelbelovend toepassingsdomein. Kortom, het is een wetenschappelijk hoogstaand stuk werk dat in ruime kring tot veel erkenning heeft geleid en waarmee de Nederlandse hydrologie internationaal uitstekend voor de dag komt.'
Bron: UvA Persvoorlichting