Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 19 november 2007

Munitie in kanaal Almelo-Nordhorn wordt geruimd

Een deel van het kanaal Almelo-Nordhorn in Denekamp zal vanaf maandag 19 november tot en met eind februari 2008 het decor zijn van ruimingwerkzaamheden. Afgelopen zomer zijn er in het kanaal Almelo-Nordhorn baggerwerkzaamheden uitgevoerd. Omdat er vermoedens bestonden dat er ter hoogte van Denekamp mogelijk munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het kanaal terecht is gekomen, is er vervolgens half september een verkennend onderzoek uitgevoerd door de firma Leemans in opdracht van het Waterschap Regge en Dinkel.

Dit onderzoek heeft plaatsgevonden vanaf het omleidingkanaal tot ca. 300 meter ten westen van de Lattropperstraat. Bij dit onderzoek zijn tientallen kleine explosieven van het type geweer- en geschutsmunitie gevonden. Deze munitie is nog in takt en zal geruimd gaan worden door de Firma Leemans Speciaalwerken in opdracht van de gemeente Dinkelland in samenwerking met het Waterschap Regge en Dinkel.

De opsporing- en ruimingwerkzaamheden vinden plaats vanaf 300 meter voor de zanddam ter hoogte van de Kloppendijk en vervolgens richting de Lattropperstraat, waar aan beide zijden van de brug munitie is gevonden. Voor het opsporen van de munitie wordt een installatie opgebouwd waarmee de bodem van het kanaal kan worden afgegraven. Vervolgens wordt deze grond op een andere locatie met behulp van water gezeefd. De munitie die dan gevonden wordt, zal naar een opslagplaats worden gebracht en worden afgevoerd. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden worden zekerheidshalve alle mogelijke voorzorg- en veiligheidsmaatregelen getroffen. Tijdens de gehele periode dat de werkzaamheden worden uitgevoerd zijn de zandwegen naast het kanaal dag en nacht afgesloten. De locaties waar gezocht wordt naar munitie en de plaats waar de grond gezeefd wordt, worden afgesloten met behulp van scherfwerende doeken. Het terrein rond het kanaal is niet voor publiek toegankelijk. De politie zal in deze periode extra surveillances uitvoeren.

De zandwegen naast het kanaal vanaf de Kloppendijk tot aan de Lattropperstraat zijn gedurende de werkzaamheden (van 19 november tot eind februari 2008) afgesloten voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. Ook worden een aantal aanvullende verkeersmaatregelen getroffen. Deze verkeersmaatregelen worden gepubliceerd in de Dinkelland visie.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Team Communicatie, Joost Meijer, telefoonnummer 0541-854 100 of 06-16594593 of jwg.meijer@dinkelland.nl.


---- --