Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 november 2007

Vragen van de leden Smeets en Tang (beiden PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat

over geluidsoverlast in de Gemeenten Eijsden en Maastricht als gevolg van het Belgische vliegveld Bierset


1. Bent u op de hoogte van de spectaculaire groei van de Belgische luchthaven Bierset nabij Luik, dat in 2006 met 28% gegroeid is, en verdere uitbreidingsplannen heeft? {1}


2. Bent u op de hoogte van de extra overlast die dit geeft in de Limburgse Gemeenten Eijsden en Maastricht, omdat de feitelijke af- en aanvliegroutes zich boven deze gemeente bevinden?


3. Is het waar dat deze feitelijke af- en aanvliegroutes afwijken van de gebruiksruimte waar het vliegveld Bierset eigenlijk aan gebonden is? Waarom wordt ervan af geweken?


4. Waarom treedt de Belgische luchtvaartinspectie niet (voldoende) op tegen de afwijking van de routes? Kan de Nederlandse Inspectie voor Verkeer en Waterstaat in dit geval handhavend optreden? Zo nee, waarom niet?


5. Is het mogelijk om de van het vliegveld Bierset afkomstige vliegtuigen de toegang te ontzeggen tot het Nederlandse luchtruim? Zo nee, waarom niet?


6. Kunt u in overleg treden met uw Belgische en Waalse ambtgenoten, teneinde het overvliegen te stoppen? Zo nee, waarom niet?


7. Kunt u overwegen om de Gemeenten Eijsden en Maastricht juridische ondersteuning te geven, of anderszins te adviseren, in haar beroepsprocedure tegen de verlenging van de landingsbaan in Bierset? Zo nee, waarom niet?


8. Welke mogelijkheden zijn er nog om de op Bierset voorgenomen baanverlenging met 400 meter nog tegen te gaan?

{1} De Limburger, Vliegveld Luik groeit spectaculair , 30 juli 2007

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} De Limburger, Vliegveld Luik groeit spectaculair , 30 juli 2007