Socialistische Partij

"Laat visueel gehandicapten gratis met chipkaart reizen"

29-11-2007 * SP-Kamerlid Emile Roemer stelt voor om blinden en slechtzienden voorlopig gratis te laten reizen in Amsterdam en Rotterdam. Directe aanleiding is het probleem dat veel visueel gehandicapten hebben met het gebruik van de OV Chipkaart. "Deze groep mag niet het slachtoffer worden van technische problemen," zegt Roemer.

De pieptoon na het inchecken met de OV Chipkaart is vaak zo zacht dat blinden in een drukke situatie niet kunnen horen of ze nu wel of niet betaald hebben. Een reisje kan voor deze groep zo fors in de papieren lopen. Roemer: "Daarom stel ik voor om blinden en slechtzienden nu gratis te laten reizen tot de problemen opgelost zijn. Als blijkt dat dit de reismogelijkheden van deze groep ten goede komt, kunnen we besluiten in heel Nederland dit gratis reizen in te voeren."

De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat er forse problemen zijn rond de invoering van de OV Chipkaart. Hier komen nu de toegankelijkheidsproblemen voor visueel gehandicapten bij. Roemer: "Ik vind het raar dat mensen met een handicap wel een begeleiderkaart kunnen aanvragen, waardoor de begeleider gratis kan reizen, maar niet zelfstandig gratis kunnen reizen. Volgens mij is zelfredzaamheid van dergelijke groepen juist iets wat we zouden moeten stimuleren."