Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Stichting Downsyndroom

Meppel, 19 november 2007

SDS pleit voor kleinschalig wonen,
in de buurt en met eigen regie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelt in het rapport `Verantwoorde zorg voor gehandicapten onder druk' dat slechts in een kwart van de 24-uurs instellingen verantwoorde zorg wordt geleverd. Het blijkt dat kleinschalige semi- murale woonvormen over het algemeen betere kwaliteit leveren dan grote intra- murale instituten. Verder bieden instellingen die uitgaan van de eigen regie van de cliënt betere kwaliteit. De Stichting Downsyndroom pleit al jaren voor deze zaken. Een recente in opdracht van de Stichting Downsyndroom gemaakte film `Settling Down' geeft hier een goed beeld van.
Voor mensen met Downsyndroom is het uitermate belangrijk dat de zorg- en dienstverlening in de 24-uurs instellingen van goede kwaliteit is. Een zeer groot deel van de volwassenen met Downsyndroom maakt gebruik van een woonvoorziening binnen de hele waaier van 24-uurs instellingen. Van de 50.000 mensen in Nederland met een verstandelijke belemmering die gebruik maken van deze instellingen, hebben er naar schatting 6000 à 8000 Downsyndroom. Vooral in de van oorsprong grote intra-murale instellingen (de instituten in de bossen) staat de zorg-en dienstverlening onder zware druk. In de kleinere semi-murale instellingen (die meer gericht zijn op wonen in de buurt) is de situatie vaak beter, overigens op alle door de Inspectie gehanteerde criteria.

De mate van zelfbepaling of eigen regie, het recht om eigen keuzes te maken en het leven op persoonlijke wijze in te vullen, is beter bij woonlocaties met een adequate dialoog gericht op netwerken rond de individuele cliënten dan in woonlocaties met een gesloten cultuur, gericht op het beheersen van de organisatie. Het in dialoog met de cliënt én met de ouders en verwanten van de cliënt in kaart brengen van de wensen draagt, aldus de Inspectie, bij tot een hogere mate van zelfbepaling. Cliënten en ouders en verwanten moeten dus serieus worden genomen.

In de film `Settling Down' wordt getoond hoe ouders van jongvolwassenen met Downsyndroom in samenspraak met hun zoon of dochter zelf wooninitiatieven opzetten ofwel samen met extra-murale instellingen het wonen zo vorm proberen te geven dat zo veel mogelijk eigen regie en een zo normaal mogelijk maatschappelijk

functioneren wordt ondersteund. Recensie-exemplaren van deze film kunnen worden verkregen bij de Stichting Downsyndroom ( www.downsyndroom.nl ).

Voor het aanvragen van een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met het bureau van de SDS, tel. 0522 281337. Voor verdere vragen over dit onderwerp kunt u naast het bureau ook contact opnemen met drs. Gert de Graaf, tel. 020 6718813.

NL12 PSTB 0001 6517 23

NL40 RABO 0367 1084 45

BTW nr. NL0085.93.528.B.01 KvK Zwolle 41024149

Stichting Downsyndroom www.downsyndroom.nl

Hoogeveenseweg 38
Gebouw U 7943 KA Meppel t (0522) 281337 f (0522) 281799 info@downsyndroom.nl www.downsyndroom.nl


---- --