Time : 09:39:21
Date : 20 November 2007
Sender Name: Wienerberger

Wienerberger ondertekent milieucharter/duurzaamheidscharter!

Op maandag 19 november 2007 ondertekende Wienerberger (met de merken Desimpel, Koramic, Porotherm en Terca) te Londerzeel het West-Vlaams milieucharter. Voor Wienerberger betekent dit een opstap naar een verdere doorgedreven duurzame bedrijfsvoering.

Wat ?
Het milieucharter is in 1993 opgestart in West-Vlaanderen met een 20-tal bedrijven en ondertussen geëvolueerd tot een deelname van 750 bedrijven verspreid over heel Vlaanderen. Inhoudelijk evolueerde het milieucharter van een procedurematig controlesysteem tot een laagdrempelig milieuzorgsysteem. Het accent wordt meer gelegd op zichtbare en blijvende resultaten 'on the floor'. Nieuwe thema's zoals ecodesign, mobiliteit, noodplanning, interne en externe milieucommunicatie werden aan het charterbereik toegevoegd naast de klassieke thema's: rationeel energie- en watergebruik, voorkomen van afval- en verpakkingsmateriaal, voorkomen van emissies naar bodem en lucht, beperken/voorkomen van lawaai- en geurhinder. Tevens wordt in toenemende mate aandacht besteed aan het aspect duurzaam ondernemen door een herschikking van enkele milieuthema's en de opname van nieuwe sociaal en maatschappelijk georiënteerde thema's. Aandacht voor het menselijk kapitaal en voor de maatschappelijke rol van het bedrijf in zijn omgeving worden immers cruciale elementen voor de concurrentiekracht en het toekomstperspectief van een bedrijf. Zo evolueert het milieucharter geleidelijk aan naar een duurzaamheidscharter.

Waarom Wienerberger ?
De groep Wienerberger kan reeds een aantal lopende bestaande acties voorleggen. Zo wordt bijvoorbeeld op groepsniveau een duurzaamheidsanalyse uitgevoerd van ontginning tot levenseinde product i.s.m. de baksteenfederatie in de 3 grote sectoren (pannen, gevelstenen en snelbouwstenen) waarin Wienerberger actief is. Het milieucharter is het ideale kanaal om hieraan ruchtbaarheid te geven bij burger,klant en overheid. Naast de lopende bestaande acties kunnen nieuwe thema's (orde en netheid, noodplanning, communicatie) via het milieucharter aangesneden en uitgewerkt worden per sector of groepsniveau zodat in het bedrijf een bepaalde dynamiek ontstaat. Het milieucharter wil alle werknemers actief laten meedenken en
-werken om tot een milieubewuste en duurzame onderneming te komen.

Formaliteit of bron van inspiratie?
Het behalen van het milieucharter mag geen eindpunt betekenen en zich beperken tot een trofee in de kast. Integendeel het milieucharter kan als opstap dienen tot een doorgedreven duurzame bron van inspiratie binnen de groep. Zo behoren ondermeer een auditontwikkeling op orde en netheid, een milieu-incidentenplan en ISO 14001, een communicatieplan met alle stake-holders, thema's m.b.t. duurzaam ondernemen, ... tot de mogelijkheden.

Voor wie ?
Met het milieu- en binnenkort duurzaamheidscharter is het de bedoeling om alle stake-holders in kaart te brengen en aan te spreken. Hiermee worden niet enkel alle werknemers van Wienerberger betrokken bij het gebeuren maar evenzo de klanten, burgers, overheidsdiensten die rechtstreeks en onrechtstreeks in contact staan met Wienerberger. Met het milieucharter zal zelfs buiten de verwachte grenzen een positieve uitstraling komen.

Steen voor steen ...
Het behalen van het milieucharter/duurzaamheidscharter voor de groep Wienerberger betekent een opstap naar een verdere doorgedreven duurzame bedrijfsvoering. Auditontwikkeling op orde en netheid, een milieu-incidentenplan/ISO 14001, een communicatieplan met alle stake-holders behoren tot de mogelijkheden in de toekomst én dit voor alle sites van Wienerberger.
Steen voor steen kan dit opgebouwd worden, tot Wienerberger een huis wordt van duurzaam ondernemen.

Meer info en foto's omtrent dit persbericht kan u bekomen bij: Wienerberger nv
Katrien Nottebaert
Kapel ter Bede 86
8500 Kortrijk
gsm 0473/400 007
e-mail katrien.nottebaert@wienerberger.com

URL: http://www.wienerberger.be

Link to Press Release - NL