Websitekijkwijzer voor kinderen online


UTRECHT, 20071119 -- Websitekijkwijzer voor kinderen op www.zoekkinderen.nl. De Websitekijkwijzer informeert kinderen, (groot-)ouders en opvoeders. Dit gebeurt door aan te geven vanaf welke leeftijd een website geschikt is.

Zoekkinderen is een onderdeel van het eerder vandaag gelanceerde Zoekveilig.nl. Zoekveilig wil kinderen meer veiligheid en een bewuste keuze bieden. Kinderen worden opgeroepen om hun favoriete websites aan te melden.

Leeftijdscategoriën
Websitekijkwijzer geeft een leeftijdsadvies voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Leeftijden zijn in categorieën ingedeeld en zijn te herkennen aan vaste kleuren.

Pictogrammen
Websitekijkwijzer gaat ook pictogrammen invoeren over de inhoud van de websites. Deze zijn per 1 januari 2008 beschikbaar. Ieder pictogram staat voor een andere inhoud: spelen, muziek, kleuren, thema, populair, lezen, televisie, knutselen, educatief en informatief.

Redactie
De redactie van de Websitekijkwijzer zorgt er voor dat kinderen zo veel mogelijk worden beschermd tegen de gevaren van internet. Alle linken worden beoordeeld.

Advies over geschiktheid
De adviesleeftijd van Websitekijkwijzer betekent, dat een website geschikt is voor kinderen vanaf die leeftijd. Voor kinderen jonger dan de geadviseerde leeftijd wordt in elk geval aangeraden, dat er een ouder met het kind meekijkt, als kijken niet te vermijden valt.

De Websitekijkwijzer hanteert een leeftijdsinschatting gebaseerd op de inhoud van een website. Uiteindelijk zijn en blijven ouders zelf verantwoordelijk voor wat hun kinderen mogen zien.