Ingezonden persbericht

De initiatiefnemers van A Soul for Europe, het Europees Sociaal en Economisch Comité en EUSTORY, het Europees netwerk van jonge historici presenteren:

D I S C O U R S E S O N E U R O P E 2 0 0 7
The secular modernity

19 november 2007, 12.30 - 14.30 uur
Jacques Delors gebouw
Belliardstraat 99, 1040, Brussel

Tijdens de derde editie van Discourses on Europe zal Nilüfer Göle (auteur van o.a. Musulmanes et modernes en Interpénétrations: l'Islam et l'Europe) een lezing geven over 'The Secular Modernity'.

De toenemende aanwezigheid van de islam in het Westen vraagt om een nieuwe definitie van de grenzen tussen het publieke en private domein, aldus Nilüfer Göle. Zij is geïnteresseerd in de praktische gevolgen van dit fenomeen, maar ook in de theoretische verhandeling. De opkomst van de islam in het Westen daagt nieuwe definities van vrijheden uit, die vaak voor vanzelfsprekend worden genomen.

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zal na de lezing de discussie openen met onder anderen Paul Scheffer (publicist en bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam). Gespreksleider is Michaël Zeeman. De bijeenkomst wordt afgesloten met een receptie.

De lezing en discussie worden uitgezonden door Phoenix TV (www.phoenix.de) en live gestreamd door ARTE (www.arte.tv/europa-seele).
Eerdere Discourses on Europe: filmmaker Wim Wenders en dirigent Daniel Barenboim.

Nilüfer Göle is hoogleraar Sociologie aan de Ecole des Hautes Etudes in Parijs. In haar onderzoek concentreert zij zich op thema's als de positie van de vrouw in de islam, de confrontatie met moderniteit en de relatie tussen het publieke en private domein in de islamitische wereld.
Nilüfer Göle is sinds 1993 met enige regelmaat te gast geweest in Felix Meritis. Zij nam deel aan bijeenkomsten van de Informal Working Body Gulliver, studiebijeenkomsten over de toekomst van het Midden-Oosten en de relatie van West-Europa met de islam. Tevens trad zij op als gastdocent bij The Amsterdam-Maastricht Summer University: Beyond Cosmpolitanism? Issues of National Identity in Contemporary Europe (1995) en The Southern Mediterranean Today: Societies in Transition? (1996).

Voertaal: Engels
Toegang: gratis
Aanmelden: invitation@berlinerkonferenz.eu onder vermelding van naam, e-mailadres en beroep

Informatie: www.berlinerkonferenz.eu / www.felix.meritis.nl

Felix Meritis werkt samen met het initiatief A Soul for Europe. Steve Austen en Nele Hertling, beiden Permanent Fellows van Felix Meritis, zijn mede-initiatiefnemers van A Soul for Europe.