SP Tilburg


Raad dwingt nieuwe afspraken Fatimastraat af

19-11-2007 * Vandaag besprak de raadscommissie Maatschappij op aandrang van de SP en LST de vestiging van een opvangtehuis voor verslaafde prostituees in de Fatimastraat. Onder druk van een grote meerderheid moest wethouder Moorman (PvdA) haar besluit om de opvang in december te openen terugnemen. SP raadslid Veerle Slegers: "Een pas op de plaats, nadenken en opnieuw beginnen, iets anders is op dit moment niet mogelijk".

Slegers: "Deze vijf verslaafde prostituees moeten een goede plek in Tilburg krijgen, dat wil iedereen, ook de bewoners van Fatima. Maar of de lokatie aan de Fatimastraat, naast een school, een peuteropvang, een bejaardenhuis en een wijkcentrum de juiste plek is betwijfelen wij. En wat als een paal boven water staat: de manier waarop het college met de buurtbewoners is omgegaan is ronduit belachelijk. We stikken op het stadhuis van de communicatiemedewerkers, maar blijkbaar kunnen die hun werk niet aan".

De SP onderschreef eerder dit jaar de nota verslaafdenzorg waarin een project rond de opvang van verslaafde prostituees in het vooruitzicht werd gesteld. "Maar eerst zouden nieuwe voorwaarden gesteld worden en een integraal huisvestingsplan worden opgesteld. Dat is niet gebeurd, het college moddert gewoon voort zonder op of om te kijken", aldus Veerle Slegers. Het schofferen van buurtbewoners door de gebruikte overvaltactiek is niet nieuw. Slegers: "Keer op keer gaat dat fout. Projecten die op zich prima zijn lopen op die manier steeds schade op en de afstand tussen burgers en de politiek wordt daarmee elke keer weer groter. Dat moet onderhand een keer consequenties hebben".

De locatie aan de Fatimastraat moet wat de SP betreft voorlopig in de koelkast. "Het was al niet zo'n beste keuze, maar zeker door de manier van handelen in de afgelopen twee weken kan dit plan zo niet doorgaan. Er moet echt gezocht worden naar alternatieven, maar vooral moet er eerst fatsoenlijk beleid ontwikkeld worden op dit gebied. Dat durfde de wethouder echter niet toe te zeggen. De vijf dames van het project worden nu de dupe van een falend college", aldus Slegers. De wethouder sprak onder druk met de commissie af nu alsnog de gesprekken met de buurt, de school, de peuterspeelzaal, het wijkcentrum en het bejaardencentrum aan te gaan. "Dat had dus een jaar geleden al moeten gebeuren. Eerst moet er nu een duidelijk en concreet plan komen en moeten alle voorwaarden in een convenant op papier staan. Pas dan kan wat ons betreft bekeken worden of dit plan sowieso nog op deze locatie door moet gaan".

Slegers: "Dat het college doodsbang is om met gewone mensen te praten is nu weer pijnlijk duidelijk geworden. De wethouders lijken te denken dat mensen niet voor rede vatbaar zijn en altijd alleen maar aan hun eigen belangen denken. Maar dat is niet het geval! Integendeel, ruim op tijd afspraken maken met alle betrokkenen levert juist goede ideeën op en veel meer draagvlak voor alle moeilijke beslissingen". De SP fractie komt later nog terug op het falende communicatiebeleid van de gemeente.

www.tilburg.sp.nl