Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Congres Justitie en Cognitie

20 november 2007
09:00 - 17:00

Hotel Oud London, Zeist

De kennis over het brein groeit snel. wat kunnen neuro- en cognitiewetenschappen gaan betekenen voor opsporing en rechtsgang, twee belangrijke terreinen van justitie?

De verwachtingen vanuit de praktijk zijn hoog. Is de waarheid te achterhalen door het meten van breinactiviteit? Leidt een groter begrip van de werking van het geheugen tot betere ondervragingstechnieken? In hoeverre zijn de neurowetenschappen al in staat om de definitie van toerekeningsvatbaarheid te verbeteren? Leiden nieuwe wetenschappelijke bevindingen tot objectievere diagnostische testen en betere psychiatrische rapporten? Wat is de invloed van stress op het geheugen? Zijn hersenen erop toegerust om details of onbekende gezichten te onthouden en zijn er individuele verschillen in morele gevoeligheid of empathie?

Allemaal vragen waar de neuro- en cognitiewetenschappen zich mee bezig houden. Politie, advocaten, officieren en rechters kunnen profiteren van alle nieuwe kennis over het brein met als mogelijk gevolg een evidence-based opsporing en rechtspraak. Het belangrijkste doel van dit congres `Justitie en Cognitie' is kennisuitwisseling tussen de neuro- en cognitiewetenschappen en de rechtspraktijk. Wetenschappers doen verslag van de laatste stand van zaken; de rechtspraktijk geeft aan wat er nodig is om het dagelijkse werk beter te kunnen uitvoeren. Hiermee is dit congres een startsein voor een betere afstemming tussen de vraag vanuit de praktijk en het aanbod van de wetenschap op het gebied van opsporing en rechtsgang. Dit zal leiden tot meer maatschappelijk wenselijk en relevant onderzoek en uiteindelijk tot succesvolle toepassingen.

* Meer informatie en aanmelden