Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Waterplan 2007-2010 in de raad - persbericht 074, 2007

Als de gemeenteraad op 20 november instemt met het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders is het Uitvoeringsplan Water 2007-2010 definitief vastgesteld. Er zijn na uitvoerig overleg, onderzoek en inspraak 11 verschillende projecten benoemd die de gemeente Hoogezand-Sappemeer en het waterschap Hunze en Aas in de komende 3 jaar gaan uitvoeren.

Dit Uitvoeringsplan heeft tot doel de kwaliteit en -kwantiteit van oppervlaktewater te verbeteren en goed te beheersen, en (grond-)wateroverlast aan te pakken. Met deze aanpak geeft de gemeente invulling aan de Wet Gemeentelijke watertaken die op 1 januari 2008 van kracht zal zijn. Het Uitvoeringsplan 2007-2010 vloeit voort uit de Watervisie die op 20 juni 2006 door de gemeenteraad is vastgesteld en een doorkijk biedt voor de middellange termijn tot 2015. Met deze lange termijnvisie wordt ingehaakt op visies zoals die zijn neergelegd in regionale, landelijke en Europese regelgeving. Het waterplan geeft invulling aan het Regionaal Bestuursakkoord Water waarin 32 gemeenten, 2 provincies en 2 waterschappen afspraken hebben gemaakt over de aanpak van de waterproblematiek in Groningen en Noord-Drenthe.

Water speelt een belangrijke rol bij de inrichting van het landschap. Water maakt de woon- en leefomgeving aantrekkelijk. Maar niemand zit te wachten op wateroverlast of vervuild water. Dit alles vraagt om goed waterbeheer en waterbeleid. Het Waterplan bevat het waterbeleid voor de komende jaren. Het plangebied betreft het totale grondgebied van de gemeente, zowel het bebouwde gebied als voor het buitengebied.

Maatregelen

Specifieke problemen die spelen binnen de gemeente zijn het gebrek aan open water met name in oudere wijken, veiligheid van de boezemkaden, grondwateroverlast en de water(bodem)kwaliteit van de watergangen binnen de gemeente. Het Waterplan bevat een pakket van maatregelen dat oplossingen voor de knelpunten biedt. Tevens worden maatregelen opgenomen zoals het aanleggen van waterbuffers voor de opvang van water als het hard regent en het afkoppelen van verhard oppervlak van het riool. Regenwater dat via straten wordt afgevoerd komt niet in het riool terecht maar wordt apart opgevangen.

Investeringen

Voor het Waterplan is aanvullende financiering noodzakelijk. Rekeninghoudend met de kennis van dit moment is er tot 2012 van gemeentezijde EUR 1,7 miljoen extra nodig, bovenop bestaande fondsen zoals bijvoorbeeld het Rioleringsfonds. De nieuwe wet maakt het mogelijk om de rioolheffing te verbreden zodat ook `andere' watermaatregelen daaruit gefinancierd kunnen worden. Het college kiest er daarom voor om de rioolheffing in 2008 met EUR 7,50 te verhogen en in de volgende jaren jaarlijks met EUR 10,- zodat toekomstige generaties niet de rekening gepresenteerd krijgen.