Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 12 november 2007

Goede zorg stelt mens centraal

Publiekslezingen UvT-hoogleraar Andries Baart over de zorg

Goede zorg aan zieken en kwetsbaren betekent een koppeling van vakbekwaamheid aan persoonlijke aandacht en inzet. Dat betoogt Andries Baart, hoogleraar Presentie en Zorg aan het Departement Religiewetenschappen en Theologie in november en december in drie publiekslezingen aan de Universiteit van Tilburg.

Andries Baart baseert zijn benadering van de zorg op de theorie van de presentiezorg, die hij in 2001 publiceerde in het boek Een theorie van de presentie. Met presentie bedoelt Baart dat de zorgverlener in alle opzichten probeert aan te sluiten bij de zorgvrager en met hem of haar ook een betekenisvolle relatie aangaat. Behalve de professionele expertise biedt de zorgverlener daarmee ook 'zichzelf' aan. Daarnaast stemt hij de zorg af wat betreft doelen, tempo, werkvorm, interesse, enzovoort.

In de eerste publiekslezing op 20 november gaat Baart in op goede zorg voor kwetsbare gezinnen en kinderen. De benadering die hij voorstelt is overigens ook relevant voor kwetsbaren als chronisch zieken, verslaafden, daklozen en mensen met een psychiatrische achtergrond. In de tweede lezing op 27 november beantwoordt hij de vragen of en hoe mensen die zorg mijden toch geholpen zouden moeten worden. De derde lezing gaat over de stortvloed aan regelgeving waarmee zorgverleners zich zien geconfronteerd en de juridificering van de zorg. Dit heeft tot gevolg dat er kinderen sterven omdat iedereen zich aan de regels houdt, maar dat moet en kan anders, betoogt Baart. De lezingen zijn bedoeld voor een breed publiek van (oud-)studenten, docenten, zorg- en hulpverleners, managers, onderzoekers, politici en andere belangstellenden.

Prof. dr. Andries Baart (1952) studeerde andragologie aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de praktische theologie in Utrecht en Nijmegen. Hij promoveerde in de wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als bijzonder hoogleraar was hij verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht (1991-2006) en sinds 2007 bekleedt hij de leerstoel Presentie en Zorg aan het Departement Religiewetenschappen en Theologie van de UvT. Baart onderzoekt onder meer het buurtpastoraat, geestelijke verzorging en zorg, welzijn en dienstverlening aan met name sociaal kwetsbare mensen.