20/11: Europese Co mmissie presenteert nieuwe aanpak voor interne markt

13/11/2007 15:08



Europese Commissie



PERSUITNODIGING

Dinsdag 20 november 2007, 12.00 - 14.00 uur aan de Korte Vijverberg 5 in Den Haag

EUROPESE COMMISSIE PRESENTEERT EEN NIEUWE AANPAK VOOR DE INTERNE MARKT

Al vijftig jaar werken Europese landen aan de vorming van één markt. En met succes, het aantal deelnemende landen is sinds 1957 sterk toegenomen. De interne markt heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de welvaart in Europa. Maar de interne markt blijft ook werk in uitvoering. Op 20 november aanstaande presenteert de Europese Commissie de herziening van de interne markt (Single Market Review). Dit document zal een strategie uitstippelen voor hoe de interne markt nog beter kan inspelen op de kansen voor consumenten en het bedrijfsleven in de 21e eeuw.

Op 20 november organiseert de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland een technische briefing voor belanghebbende partijen in Nederland. Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zullen worden bijgepraat over de inhoud van de Single Market Review door een Nederlandstalige expert van de Commissie. Deze bijeenkomst is ook toegankelijk voor de pers. Bij de briefing zal speciaal aandacht worden geschonken aan de volgende vier onderwerpen:

Gezondheidszorg: in de afgelopen tien jaar heeft het Europees Hof van Justitie een serie baanbrekende uitspraken gedaan over het vrij verkeer van patiënten in de Europese Unie. In december komt de Commissie met een communicatie over dit onderwerp. Wat staat er aan te komen?

Diensten van Algemeen Belang: Tijdens de onderhandelingen over het nieuwe EU-Verdrag in juni 2007 heeft de Nederlandse regering met succes een protocol kunnen bedingen over de werking van Diensten van Algemeen Belang en de interne markt. De Europese Commissie zal in de loop van 2007 komen met een communicatie over dit onderwerp.

Vrij verkeer van diensten: de dienstenrichtlijn is vorig jaar aangenomen, maar daarmee is het vrij verkeer van diensten nog niet gerealiseerd. Wat moet er nog gebeuren om het bedrijfsleven en consumenten in Nederland te laten profiteren van een Europese dienstenmarkt?

Financiële diensten: rentetarieven voor consumenten lopen in Europa vooralsnog sterk uiteen, daarnaast liggen de kosten voor internationale geldtransacties vaak veel hoger dan voor binnenlandse transacties. Ook op het gebied van hypotheken en consumentenkredieten is er nog veel te repareren. Kunnen kleine bedrijven en particulieren binnenkort uitzien naar een interne retailmarkt?

U bent van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen, waarbij u live de persconferentie in Brussel kunt volgen, gevolgd door de uitleg door een expert op dit terrein. Ook krijgt u ruim de mogelijkheid om vragen te stellen. Tijdens de persconferentie zal er een lunch worden verzorgd.

Datum: 20 november
Tijdstip: 12.00 - 14.00 (lunch vanaf 12.30)
Locatie: Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, Korte Vijverberg 5 in Den Haag.

In verband met het beperkte aantal beschikbare plaatsen wordt u vriendelijk verzocht zich voor 15 november per e-mail aan te melden via burhay@ec.europa.eu.





http://ec.europa.eu/citizens(UNDERSCORE)agenda/index(UNDERSCORE)en.htm