20/11: Europese we dstrijd 2007 - de EU en non-discriminatie

15/11/2007 13:18



Europese Commissie



PERSBERICHT

Scholen uit Sneek, Boazum, Amsterdam en Utrecht in finale Europese wedstrijd tegen discriminatie

Scholen uit Sneek, Boazum, Amsterdam en Utrecht in finale Europese wedstrijd tegen discriminatie Op dinsdag 20 november, de Internationale dag voor de rechten van het kind, komen 30 jongeren tussen de 12 en 18 jaar, afkomstig van scholen uit Sneek, Boazum, Amsterdam en Utrecht bijeen op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Den Haag. Net als 200 leeftijdgenoten in Nederland en duizenden leeftijdgenoten uit de 26 andere deelnemende landen in de EU, hebben deze jongeren de afgelopen weken in kleine groepen samengewerkt aan een poster tegen discriminatie, in het kader van de wedstrijd "De Europese Unie en non-discriminatie". Van de 41 inzendingen verkoos de jury, bestaande uit prominente vertegenwoordigers van diverse ministeries en de Europese Commissie; Mark Thiebou, onlangs verkozen tot VN Jongerenvertegenwoordiger en Mark van Eeuwen, de zes posters van CSG Bogerman uit Sneek, SWS D(uu)belspan uit Boazum, OPDC de Pont uit Amsterdam en het grafisch lyceum uit Utrecht tot de beste van Nederland.

Op 20 november maakt van Mark van Eeuwen, beter bekend als Jack van Houten uit Goede Tijden Slechte Tijden, tijdens de nationale prijsuitreiking bekend welke twee winnende posters doorgaan naar Brussel. De teams die verantwoordelijk zijn voor deze poster strijden daarna met de winnende teams van de andere landen om de Europese hoofdprijs: een driedaags bezoek aan Brussel, waarin de jongeren kennis zullen maken met de stad; de Europese Commissie en vice-voorzitter van de Europese Commissie, Franco Frattini.

Jaarlijks organiseert het Directoraat-Generaal voor Justitie, vrijheid en veiligheid van de Europese Commissie een wedstrijd voor jongeren, waarmee ze zich richt op de bewustwording van jongeren van de Europese realiteit. De wedstrijd van dit jaar valt in het "Europese Jaar van gelijke kansen voor iedereen" en biedt jonge mensen de gelegenheid om samen te werken aan het thema non-discriminatie. Met de wedstrijd wil de Europese Commissie tevens de aandacht van de Europese jongeren vestigen op hetgeen de Europese Unie op dat terrein onderneemt.