Art 1


Lancering scholenproject Gelijke behandeling voor iedereen

Op 20 november a.s., de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, presenteert Art.1 een nieuw scholenproject genaamd: Gelijke behandeling voor iedereen. Dit gebeurt door middel van een ballonnenactie op basisscholen in heel Nederland en de officiële overhandiging van het eerste exemplaar van de nieuwe informatieklapper op basisschool De Meerpaal in Terneuzen.

Welkom en veilig voelen
Spelen, leren en werken op een school waar iedereen zich welkom en veilig voelt, ongeacht de onderlinge verschillen. Wie wil dat niet? Met de projecten Wereldschool en School Zonder Racisme van het LBR (nu Art.1) hebben ruim 150 scholen in het basis- en voorgezet onderwijs in Nederland reeds laten zien dat zij tegen discriminatie en racisme zijn. Art.1 nodigt nu deze scholen én alle andere scholen in Nederland uit om samen de volgende stap te zetten.

Racisme hoort niet thuis op school, maar uitgescholden worden vanwege je handicap of seksuele voorkeur óók niet. Discriminatie is verboden, iedereen heeft het recht om te zijn zoals hij of zij is en op een gelijkwaardige manier behandeld te worden. Het kabinet heeft onlangs in de Nota Lesbisch en homo-emancipatiebeleid 2008-2011 aangegeven dat scholen in het kader van een veilig schoolklimaat veel aandacht moeten besteden aan acceptatie van homoseksuele leraren en -leerlingen.

Openlijk stelling nemen
Het nieuwe scholenproject staat voor gelijke behandeling voor iedereen. Met dit project nemen scholen openlijk stelling tégen discriminatie en intolerantie op alle in de wet genoemde gronden, waaronder afkomst, sekse, seksuele voorkeur, leeftijd, godsdienst en handicap/chronische ziekte. Een -school is een school waar iedereen zich, ongeacht de aanwezige verschillen, welkom en veilig voelt. De school krijgt hierbij ondersteuning van het landelijk bureau van Art.1 én van de lokale en regionale antidiscriminatiebureaus (ADB's) die lid zijn van Art.1.

Het project is gericht op het basisonderwijs en op het voortgezet onderwijs.

Scholen die de verklaring ondertekenen, jaarlijks schoolbrede activiteiten organiseren gericht op respect voor diversiteit en zich actief inzetten tegen ongewenst gedrag zoals pesten en uitsluiting, ontvangen het bordje met het predikaat ' Gelijke behandeling voor iedereen'. Zo kan iedereen zien waar de school voor staat.

Ballonnenactie en een nieuwe informatieklapper
Op 20 november a.s. gaat het -project officieel van start in het basisonderwijs. Met een ballonnenactie laten voormalige Wereldscholen én scholen die zich nieuw hebben aangemeld zien dat zij mee willen gaan doen met . Hubert Fermina, directeur van het landelijk bureau van Art.1, overhandigt bij deze gelegenheid de nieuwe informatieklapper van aan dhr. Van den Bergen, directeur van basisschool De Meerpaal te Terneuzen. Deze klapper bevat onder meer een stappenplan, een overzicht van aanbevolen materialen en ideeën voor activiteiten om mee te doen aan .

Bij de overhandiging in Terneuzen zal ook ADB Zeeland aanwezig zijn. ADB Zeeland is één van de leden van Art.1 en zet zich dit najaar actief in bij het benaderen en enthousiasmeren van scholen voor dit nieuwe onderwijsproject van Art.1.

Vanaf 21 november a.s. is de nieuwe klapper voor het basisonderwijs te bestellen in de webshop van Art.1. Alle Wereldscholen en de scholen die zich reeds hebben aangemeld, krijgen de nieuwe klapper gratis toegestuurd. In het voorjaar van 2008 volgt de nieuwe informatieklapper voor het voortgezet onderwijs.