Gemeente Capelle a/d IJssel

De Gemeenteraad op reis!

De Gemeenteraad op reis, plezierreisje of toch werk..

De Delft

Vrijdag 2 november was het weer zover, het jaarlijkse uitstapje van de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel. Als bestuurder hoor je regelmatig uit de bevolking Kijk, ze gaan weer op een plezierreisje naar deze of gene bestemming.Toch heeft de raadsreis wel degelijk een doel ook al lijkt het een plezierreisje.

Dit jaar was het programma dicht bij huis: een kijkje vanaf het water in ons omliggende gemeentes. Hierbij is in Rotterdam de wijk Katendrecht aangedaan. De ambtenaar van Rotterdam die de diverse projecten leidt, heeft enthousiast verslag gedaan van de zaken, waar ze daar mee te maken hebben bij de diverse projecten op Katendrecht.

Daarna werd een inspirerend bezoek gebracht aan De Delft in Delfshaven. Dit project geeft geheel subsidieloos gestalte aan het bieden van werkervaring voor jongeren, die dreigen te ontsporen en biedt tevens stageplekken voor leerlingen die een ambacht willen leren. Al met al een schitterend project met een resultaat, wat uiteindelijk een toeristische trekker voor Delfshaven kan gaan worden.

Het vervolg van de reis was Maassluis en Vlaardingen. Hier werd uitleg gegeven door bestuurders van de beide gemeentes over de woningbouw projecten aan het water, die zij aan het ontwikkelen zijn. Vervolgens op weg naar Dordrecht waar de waterbus op het programma stond. Al met al zaken die ook Capelle aan den IJssel zouden kunnen raken in de nabije of iets verdere toekomst.

Een ander zeer belangrijk aspect van de raadsreis is dat de raadsleden op een informele manier met elkaar in gesprek raken en op die wijze ontstaan er gesprekken en discussies die in het reguliere politieke circuit niet zouden ontstaan. Dit komt de verhoudingen in het politieke veld zeer ten goede.

Het was een geslaagde raadsreis waarbij veel werk verricht is in een ontspannen sfeer.

Cor Schaatsbergen Raadslid

Raadsreis 2 november Ontwikkelingen aan het water

Met het schip Ostara van de Spido heeft de Capelse gemeenteraad diverse locaties bezocht in en buiten Rotterdam op vrijdag 2 november.

Deze dag werden aan de Capelse gemeenteraad diverse voorbeelden gegeven hoe het water meer bij de stad betrokken kan worden. Een enthousiaste ambtenaar van de gemeente Rotterdam vertelde de laatste ontwikkelingen van de wijk Katendrecht en hoe deze wijk werkt aan een beter imago.

Een leerzame en interessante tussenstop was bij Historisch Schip De Delft in Delfshaven. Hier krijgen jongeren een nieuwe kans om een vak te leren en weer terug te keren in de maatschappij. Onder leiding van vrijwel alleen vrijwilligers wordt er gebouwd aan een replica van De Delft, een schip vergaan in de oorlog met Engeland 1797.

Tijdens de lunch werden wij bijgepraat door de wethouders uit Maassluis en Vlaardingen over zaken die spelen in hun gemeenten; zoals het ontruimen van industrieterreinen langs het water en daar woningbouw laten plaatsvinden.

Als laatst deden wij, na flinke vertraging door de tegenstroom, de gemeente Dordrecht aan om daar te horen hoe het project met de waterbus is gestart en hoe het zich nu ontwikkeld heeft tot een geaccepteerde vorm van openbaar vervoer. Wellicht is dit ook een idee voor Capelle om deel uit te maken van een waterbuslijn van bijvoorbeeld Gouda naar Rotterdam.

Harold Mourik raadslid