Inspectie voor de Gezondheidszorg


IGZ voor gerechtvaardigd vertrouwen in verantwoorde zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil zich de komende jaren ontwikkelen van een traditionele toezichthouder naar een moderne handhavingsorganisatie. Burgers moeten een gerechtvaardigd vertrouwen kunnen hebben in zorgaanbieders. Dit staat in het meerjarenbeleidsplan 2008 tot 2011 van de IGZ, dat vandaag verschijnt. Het meerjarenbeleidsplan schetst hoe de IGZ de status van moderne handhavingsorganisatie wil realiseren.

Uitgangspunt bij handhaving is volgens de IGZ dat de aanbieders van preventie, zorg en medische producten zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de zorg die zij leveren. De IGZ handhaaft risicogericht. Dit betekent dat de inspectie toezicht houdt daar waar risico's de kwaliteit en veiligheid van de zorg het meest bedreigen. De belangrijkste aandachtspunten hierbij zijn:


1. De kwaliteit van zorg bevorderen. De patiënt en cliënt moeten met minder risico's te maken krijgen waardoor met name de patiëntveiligheid in de zorg toeneemt.

2. Preventie effectiever maken. De effecten van publieke gezondheidszorg moeten worden vergroot en deze moet meer gebruik maken van interventies die bewezen effectief zijn.

3. De transparantie van geleverde kwaliteit van zorg vergroten. In de komende jaren moet een breed gedragen set openbare informatie over de kwaliteit van zorg ontstaan.

4. Meer aandacht besteden aan kwetsbare groepen zoals gehandicapten, psychiatrische patiënten, dementerenden, jonge kinderen, asielzoekers, vluchtelingen en eerste generatie allochtonen.

De IGZ zal als moderne handhavingsorganisatie een meer pro-actieve benadering hanteren om risico's in de zorg te voorkomen. Daarbij worden handhavingsresultaten openbaar gemaakt. Bovendien wil de IGZ meer gaan samenwerken met andere inspecties.

Bijlagen:
07-11_meerjarenplan.pdf 07-11 meerjarenplan