Nederlandse Kinderombudsman: het mooiste verjaardagscadeau op Kinderrechtendag!
20 november 2007, Den Haag - Het Internationale Verdrag Inzake de Rechten van het Kind bestaat vandaag 18 jaar. Dit is een feestelijke aangelegenheid voor alle kinderen ter wereld. Het VN-Verdrag is ook voor Nederland van grote betekenis. Het is dan ook goed nieuws dat de Minister van Jeugd en Gezin het VN-Verdrag als uitgangspunt van zijn beleid neemt.

Jarigen krijgen doorgaans cadeaus. Voor Nederlandse kinderen is het mooiste cadeau dat zij nu kunnen krijgen een Kinderombudsman. Dit cadeau staat ook al erg lang op de verlanglijst van het VN-Comité inzake de Rechten van het Kind. Zij heeft Nederland hier reeds tweemaal zeer expliciet om verzocht. Wereldwijd zijn er in ruim 40 landen Kinderombudsman-instituten.

Het advies van het Kinderrechtencollectief is om geen nieuw instituut te creëren, maar om de Kinderombudsman onder te brengen bij de Nationale Ombudsman. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bestaande expertise en dit geeft de Kinderombudsman veel gezag, is kostenbesparend, relatief makkelijk realiseerbaar en efficient. Uit gesprekken met de Nationale Ombudsman blijkt dat deze bereidwillig en erg enthousiast is om hieraan mee te werken.

In onderstaand Word-document wordt dit nader uitgelegd.

Oproep Steun Kinderombudsman (Word-document, 190 kB)