Centraal Bureau Levensmiddelen


Foto's evenementen

Reactie op alcoholbrief

Leidschendam, 19 november 2007

Om de leeftijdgrens goed te kunnen handhaven vraagt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een wettelijke identificatieplicht voor jongeren bij de verkoop van alcohol en tabak. Alleen het invoeren van een straatverbod voor jongeren met alcohol gaat het CBL niet ver genoeg.

Daarnaast pleit het CBL voor een voorlichtingscampagne richting ouders en jongeren. Het CBL vindt dat er onvoldoende aan voorlichting gedaan wordt. Supermarkten zijn bereid om via de winkels voorlichtingsmateriaal te gaan verspreiden. Het CBL is ongelukkig met het plan om de landelijke uniforme leeftijdsgrens van 16 jaar los te laten en te variëren per gemeente. Het voeren van een landelijke voorlichtingscampagne wordt hierdoor sterk bemoeilijkt.

Supermarkten gaan vanaf begin volgend jaar alle 50.000 kassamedewerkers verplichten een training te volgen om alcohol en tabak mogen afrekenen. Bij goed gevolg ontvangt men een certificaat. De training is na overleg opgesteld met de Voedsel- en Warenautoriteit. In de training komen verkoopsituaties naar voren waar het kassapersoneel mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld welke leeftijdsbewijzen zijn geldig en wanneer roep je je leidinggevende erbij. Als het kassapersoneel zich niet houdt aan de leeftijdsgrens kan dit uiteindelijk leiden tot hun ontslag.


* Outdare

* Eric Dietz