Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit de Raad

Foto raadsvergadering

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft op maandag 12 november vergaderd in de raadszaal en informeert u over de onderwerpen die besproken zijn en de besluiten die genomen zijn door de raad.

Ontruiming gemeentegrond
De heer J. de Pater en mevrouw I. Mathijsse hebben gebruik gemaakt van het spreekrecht. De heer De Pater spreekt over het verzoek van de gemeente om tot ontruiming van gemeentegrond over te gaan aan het Dubbelspoor 34. Mevrouw Mathijsse sluit met haar verhaal aan bij de heer De Pater en spreekt aanvullend over het afgenomen groen- en woongenot. De voorgedragen onderwerpen zullen in de commissie Middelen en Buitenruimte verder besproken worden. Het college beraamt zich over het uitstellen van de ontruiming van de gemeentegrond aan het Dubbelspoor 34.

Welzijnsjaarprogramma

Het voorstel tot het vaststellen van het Welzijnsjaarprogramma (WJP) 2008 heeft geleid tot discussie. Dhr. Mourik (VVD) heeft een motie ingediend om het Welzijnsjaarprogramma te laten vervallen en de afzonderlijke subsidiebedragen per instelling, project of doel op te nemen in de productenraming vanaf 2009. Deze motie werd mede ondertekend door de fracties SGP, Capels Belang en Leefbaar Capelle. Toen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in werking is getreden, is de Welzijnswet ingetrokken. Het Welzijnsjaarprogramma is niet langer noodzakelijk. Mw. Breedveld (CDA) heeft een mondeling amendement op deze motie ingediend, omdat het CDA het Welzijnsjaarprogramma graag wil behouden. Dit amendement op de motie is weggestemd met 27 stemmen voor en 6 stemmen tegen.

De motie Vervallen Welzijnsjaarprogramma is aangenomen. Het Welzijnsjaarprogramma komt vanaf 2009 te vervallen. Daarnaast diende het CDA een amendement in Cultuur en Evenementen Capelle. Het bestuur van de stichting Cultuur en Evenementen Capelle (SCEC) heeft onlangs zijn functie neergelegd. Het CDA wilde zekerheid over het voortzetten van de subsidies en de activiteiten uitgevoerd door vrijwilligersorganisaties in 2008 op dezelfde manier als in 2007. Wethouder Jacobs heeft dit toegezegd. Daarop heeft het CDA dit amendement ingetrokken.

Programmabegroting

Tijdens de behandeling van de programmabegroting diende dhr. Wilson (Leefbaar Capelle) een motie en een amendement in over de tijdelijke ijsbaan. De raad wil graag een ijsbaan voor de inwoners van Capelle. Maar wil ook meer betrokken worden bij de uitvoering van dit raadsbesluit. Discussie was er over de hoogte van het budget, de locatie van de ijsbaan en de wijze van sponsoring. De motie werd unaniem aangenomen. Het amendement werd aangenomen met 31 stemmen voor en 2 stemmen tegen. De programmabegroting werd vastgesteld.

Visie op Sport

Tijdens de bespreking van dit agendapunt werden twee moties en een amendement ingediend. Leefbaar Capelle vroeg met het amendement Toppertjes in de Sport meer aandacht en geld voor de Capelse sporters of sportteams die topsport potentie hebben. De Christen Unie wilde aandacht voor de wachtlijsten voor de jeugd bij sportverenigingen en diende de motie Visie op sport geen wachtlijsten voor de jeugd in. Na uitleg van wethouder Jaliens werden het amendement en de motie ingetrokken. Capels Belang diende de motie Tijdelijke sporthal Schenkel in. Deze motie werd mede ondertekend door Leefbaar Capelle, VVD, SGP, CDA en Christen Unie. De tijdelijke sporthal is nog niet gerealiseerd en de kosten voor realisering zullen flink hoger zijn dan verwacht. Voor een iets hoger bedrag kan er ook een definitieve sporthal gerealiseerd worden. Deze motie is aangenomen met 24 stemmen voor en 9 stemmen tegen. Het voostel Visie op Sport is goedgekeurd.

Buslijn 41
Dhr. Den Outer (PvdA) heeft een interpellatie verzoek het recht van een raadslid om inlichtingen te vragen aan het college of de burgemeester - ingediend over buslijn 41. De vragen zijn door wethouder Jacobs beantwoord. Nadere informatie volgt in de commissie Stedelijke Ontwikkeling.

Overige genomen besluiten
Daarnaast zijn de volgende besluiten door de raad genomen:
* De notulen van de openbare vergadering van 8 oktober zijn vastgesteld;

* Voorstel tot het vaststellen van de fractievergoedingen over 2006 is goedgekeurd;
voorstel inzake de eerste begrotingswijziging 2007 Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond is goedgekeurd;
* De heer Grauss, mevrouw. Hartnagel en de heer Schaatsbergen zijn benoemd tot respectievelijk extra lid en plaatsvervangend leden van de regioraad;

* Mevrouw Monteiro Lima is benoemd tot lid van de commissie Algemene Zaken en Veiligheid;

* De heer Den Outer is benoemd tot lid van de commissie Stedelijke Ontwikkeling;

* De ingediende motie van de VVD Kinderopvang voor Mantelzorgers zal in de commissie Dienstverlening van 27 november besproken worden.

De besproken onderwerpen in de gemeenteraadsvergadering hebben wij kort voor u samengevat. Uitgebreide informatie vindt u in het BIS (BestuursInformatieSysteem) op deze website.