Gemeente Capelle a/d IJssel

Langs monumenten in Capelle

Nederlands Hervormde Doprskerk Capelle aan den IJssel Op zaterdag 10 november is een groep van ruim 20 personen (wethouder Jacobs, raadsleden, ambtenaren en (bestuurs-)leden van de Capelse Monumentenvereniging) met een bus door Capelle getogen. Drie raadsleden geven u een impressie.

Mooie monumenten in Capelle

Wij kwamen langs allemaal mooie plekjes en bezochten gebouwen, die ik soms kende, maar vaak alleen maar van het langs fietsen.

De tocht begon bij het dorpsgezicht in Capelle-West (Piet Heinstraat e.o.) waar we - de enige regenbui op ons hoofd krijgend van die dag - een rondje liepen. Leuke oude huisjes deels opgeknapt en deels nog in oorspronkelijke staat, gebouwd begin twintigste eeuw. In de loop van de dag werd duidelijk hoe belangrijk de steenfabrieken geweest zijn in Capelle en wat een betekenis de Woningwet uit het begin vorige eeuw gehad moet hebben. In deze wet werd ook de omvang van stenen verordonneerd en helaas waren de Capelse stenen te klein. Het bleek niet mogelijk - vanwege de soort van klei deze grotere hier te maken. Na afloop bezochten wij ook de naastgelegen oude begraafplaats dat- op het entreehek na er prachtig bij lag.

De tocht vervolgde naar het Beijerinckgemaal. Hier en ook op alle andere plaatsen werden wij steeds toegesproken door vrijwilligers en in sommige gevallen door bewoners. Het was gelijk een goede mogelijkheid voor de oud-wethouder en huidige voorzitter van de stichting (John Tammel) om duidelijk te maken dat er nog wat geld nodig is om hun grote plannen te kunnen verwezenlijken. Dit gemaal heeft in het verre verleden de Alexanderpolder droog gemalen, maar thans is de functie van het gemaal overgenomen door andere gemalen. Tegelijk kon het museum en ook het onderkomen van de Historische vereniging van onze gemeente bezichtigd worden. Een opvallende opmerking: het gemaal gebruikte in één dag meer energie als een gemiddeld gezin in een jaar!

Vervolgens gingen we naar de s-Gravenweg: de weg met veruit de meeste nationale en gemeentelijke monumenten. Wij bezochten de nummers 325 en 327, waarbij voor mij de opkamer (de hoger gelegen kamer aan de voorkant met onderliggende melkkelder) van 327 het hoogtepunt vormde. Prachtig beschilderd met een mooie bedstee. Op mij maakte dit zelfs meer indruk dan de Regentenkamer in het oude bejaardenhuis van de van Cappellenstichting (Dorpsstraat 164), waar onze culturele tocht eindigde. Wij leerden over die karakteristieke smalle stroken land,die er veel zijn in het s Gravenweggebied, dat er vroeger hennep werd verbouwd. In de winter werd het door de boerengezinnen bewerkt ten behoeve van de touw- en zeilmakernijverheid. De strookjes waren zo smal, omdat meer opbrengst van dat strookje kwam niet allemaal bewerkt kon worden in de herfst/winterperiode.

Na de lunch was het de beurt aan het dorpsgezicht Oude Plaats: vele decennia het centrum van onze gemeente (restaurant B&W was vroeger het gemeentehuis). Ook hier wandelden we door de straatjes. We vervolgden de route langs het Vuijkterrein om ten slotte bij de Dorpsstraat/Kerklaan te eindigen. De Hervormde Dorpskerk werd bezocht en de nieuwe aanbouw (vanaf de buitenkant) bekeken. Zelf vond ik deze aanbouw er mooi uitzien, maar hierover waren de meningen duidelijk verdeeld. We eindigden in het oude, nu zo fraai gerestaureerde, Van Capelle huis.

Voor mij leerde dit bezoek aan Capelse monumenten:
* dat het goed is om ook (meer) aandacht te hebben voor de geschiedenis van je eigen gemeente en je soms te gemakkelijk naar ver gaat terwijl het dichtbij zo aardig is;
* dat ik nu meer begrijp van politieke ijveraars (voor de Capelse historie) uit het verleden;

* dat het mooi is dat een zo forse groep vrijwilligers (en ook bewoners van historische panden!) zich zoveel moeite getroosten om alles van waarde dat zo vaak weerloos is (Lucebert) voor de toekomst te bewaren, in kaart te brengen e.v.;
* dat wij op de een of andere wijze ook ons stenenverleden wat meer zouden moeten koesteren.

Menno van Duin - Raadslid

Cultureel erfgoed Capelle

Het is zaterdagmorgen 10 november en een deel van de raad gaat met de wethouder monumentenbeleid en de monumentencommissie langs de monumenten en dorpsgezichten, die Capelle nog rijk is. Vanaf de Kerklaan via Piet Heinstraat e.o., Oude begraafplaats, Historische vereniging Beijerinckgemaal, s-Gravenweggebied, Oude Plaats, Dorpstraat/Kerklaan naar het van Capellehuis ter afsluiting.

Het is interessant te horen dat de bewonersgeschiedenis van Capelle aan de IJssel terug gaat tot ongeveer 900-800 jaar voor Christus. Ook uit latere periode zijn bewonerssporen bekend, zoals de Late IJzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen, vanaf de (11^e) 12^e 13^e eeuw.

Het was een leerzame tocht en het wordt maar weer eens duidelijk, dat Capelle aan den IJssel meer is dan een slaapstad. Een stad met een geschiedenis. Een geschiedenis waarvan nog maar weinige gebouwen en objecten verslag van doen.

Ook de toekomstige geschiedenis werd kort belicht en er zullen zeker dan ook gebouwen en objecten van na de 2^e wereldoorlog behouden blijven om zo dat stuk uit de Capelse geschiedenis voor de toekomst te bewaren.

Langs deze weg bedanken wij Henk Oldenhof voor de organisatie van deze tour en de heren van de Monumentencommissie voor de gedetailleerde uitleg bij de diverse monumenten c.q. mogelijke komende monumenten.

En via dit verhaaltje roepen wij de inwoners in Capelle op, die nog geen bezoek hebben gebracht bij de historische vereniging in het Beijerinckgemaal, dit gauw eens te doen. Je kunt dan met eigen ogen zien dat Capelle aan den IJssel meer is dan een slaapstad.

C.A.J. (Cor) Schaatsbergen - raadslid
A.C. (Ton) Lange - raadslid