Raad voor de Rechtspraak


eCase Managent volwassen genoeg voor de Rechtspraak

eCase Management is voldoende volwassen om ook in de Nederlandse rechterlijke organisatie geïmplementeerd te kunnen worden. Dat staat in het rapport: `eCase Management, een internationale studie in rechtsprekende organisaties' dat onlangs is verschenen.

Onder eCase Management wordt de ondersteuning van Case Management door middel van de inzet van ICT-middelen verstaan. Griffie, gerechtssecretaris en rechter (maar eventueel ook partijen met toegang tot het systeem) worden door middel van eCase Management in staat gesteld om tijdig, snel en eenvoudig niet alleen het digitale dossier met documenten te vinden en te raadplegen maar tevens om vervolgacties te plannen.

Hiermee kan de Nederlandse rechtspraak een sprong maken in het realiseren van een aantal doelstellingen, namelijk eenheid in rechtstoepassing, differentiatie in zaaksbehandeling, een beheerste verkorting van doorlooptijden en een betere garantie op proceskwaliteit. De proeven in Nederland die met behulp van het pakket Microsoft Sharepoint worden uitgevoerd in Arnhem (insolventie) en Rotterdam (bestuursrecht) creëren belangrijke kennis waarmee een verdere toepassing kan worden gerealiseerd.

Het onderzoek naar eCase Management is een initiatief van de Raad voor de rechtspraak in samenwerking met Unisys. In de uitvoering van het onderzoek is tevens het Leibniz Center for Law van de Universiteit van Amsterdam betrokken.

De Raad voor de rechtspraak wil in het voorjaar van 2008 een debat over eCase Management organiseren. Het volledige rapport `eCase Management, een internationale studie in rechtsprekende organisaties' vindt u hier. Het rapport is een deel uit de serie Research Memoranda van de Raad voor de rechtspraak.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 20 november 2007 Naar boven