Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2070805060

Vragen van het lid van Leeuwen (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de vondst van een vermoedelijk Nederlands scheepswrak. (Ingezonden 19 november
2007)


1
Wat is uw reactie op het bericht dat Zweedse duikers in de Oostzee het bijna onbeschadigde wrak van vermoedelijk een Nederlands schip hebben gevonden? 1)


2
Is het waar dat de vondst een Nederlands schip betreft?


3
Indien het een Nederlands schip betreft onderschrijft u dan de voor Nederland archeologische en cultuurhistorische waarde van de vondst? Zo neen, waarom niet?


4
Kan de Nederlandse Staat het eigendomsrecht claimen? Zo ja, bent u van plan dit te doen? Hoe schat u de kansen in dat deze claim gehonoreerd wordt? Zo neen, waarom niet?


5
Heeft u inmiddels contact gehad met de Zweedse autoriteiten over de te ondernemen stappen met betrekking tot beheer, bescherming en behandeling van dit scheepswrak? Zo ja, wat heeft dit contact opgeleverd? Zo neen, bent u van plan dit te doen?


6
Is er een verdrag met Zweden inzake maritieme archeologische vondsten?


7
Kunt u aangeven op welke wijze de wetenschappelijk kwaliteit van een nader archeologisch onderzoek gewaarborgd wordt? Wat is hierbij de betrokkenheid van de Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten? Wat is hierbij de betrokkenheid van universiteiten?


8
Heeft u, gelet op de medeverantwoordelijkheid, inmiddels overleg gehad met uw collega's van Financiën en van Buitenlandse Zaken? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van dit overleg?


1) De Pers, 15 november 2007